Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Retten mener Utøya-advokat krevde 75 000 kr for mye

Representerte to fornærmede fra Utøya, krevde 340 000 kr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den kvinnelige advokaten hadde krevd tilsammen ca. 340.000 kroner for arbeidet hun hadde hatt for å bistå de to klientene. Det var Oslo tingrett som først satte ned salæret med 75.000 kroner. Advokaten anket til Borgarting lagmannsrett. Hun hevdet at det ikke var grunnlag for salærnedsettelse. Lagmannsretten har nå i en sju siders kjennelse forkastet anken.

Dette er den første klagesaken over salær fra en bistandsadvokat etter 22. juli, som er avgjort av lagmannsretten.

Tingretten skriver i sin kjennelse av etter rettens vurdering framstår advokatens salærkrav som vesentlig for høyt.

- Retten har behandlet et betydelig antall salæroppgaver fra bistandsadvokater i 22. julisaken. Det samlede salærkravet synes i dette tilfellet å ligge over dobbelt så høyt som flere andre bistandsadvokater med tilsvarende antall klienter har fakturert.

Romslig Arbeidsmengden for bistandsadvokater vil naturlig nok kunne variere noe i en sak som denne, herunder i forhold til behovene til de ulike klientene. Retten har gjennomgått dine timelister og redegjørelser. Retten anser imidlertid at det samlede salærkrav går langt utover det som anses som rimelig og nødvendig arbeid med denne saken.

Rettens salærfastsettelse innebærer etter dette at det godkjennes tolalt 279 881 kroner for bistand for to fornærmede under etterforskingen, og retten anser da at det er tatt et romslig hensyn til de forhold som du spesielt har framhevet, skriver tingrettsdommeren.

Beløpet på 279 881 kroner inkluderer salær på 15 000 til bistandsadvokater de to fornærmede hadde før den kvinnelige bistandsadvokaten tok over.
Egen gruppe Oslo tingrett har nedsatt en gruppe på fire dommere som har behandlet alle salærkravene fra bistandsadvokatene i 22.julisaken. dette for å få et best mulig erfaringsgrunnlag. Denne gruppen har behandlet et betydelig antall salæroppgaver, også det salæret fra den kvinnelige bistandsadvokaten. I kjennelsen heter det retten har vurdert og tilhensyntatt de arbeidsoppgaver bistandsadvokaten spesielt har framhevet i salæroppgaven.

Imøtegått Lagmannsretten finner etter omstendighetene ikke at beslutningen om å sette ned salæret er åpenbart uforsvarlig eller åpenbart urimelig.

- Når det gjelder utregning av salærbeløpet, som advokaten har bestridt i saken, vises det til tingrettens brev 13. juni  hvor beløpene gjennomgås og forklares. Advokaten har i telefax 20. juni til lagmannsretten ikke imøtegått redegjørelsen, og lagmannsretten legger til grunn at det godkjente totalbeløpet er korrekt, heter det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media