USKYLDIG DØMT I 25 ÅR: Her er endelig Michael Morton en fri mann. Etter 25 år i fengsel, uskyldig dømt for å ha drept sin kone, kunne han gå ut av rettslokalene sammen med sin advokat John Raley, og vite at han er frifunnet. Politiet i Texas har nå arrestert en annen mann for drapet. Foto: AP Photo/Austin American-Statesman, Ricardo B. Brazziell, File
USKYLDIG DØMT I 25 ÅR: Her er endelig Michael Morton en fri mann. Etter 25 år i fengsel, uskyldig dømt for å ha drept sin kone, kunne han gå ut av rettslokalene sammen med sin advokat John Raley, og vite at han er frifunnet. Politiet i Texas har nå arrestert en annen mann for drapet. Foto: AP Photo/Austin American-Statesman, Ricardo B. Brazziell, FileVis mer

Retten mente Michael drepte sin kone fordi hun ikke ville ha sex med ham - 25 år etter er han fri

Den virkelige gjerningsmannen fortsatte å drepe mens den uskyldige mannen satt i fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da sola skinte i ansiktet til Michael Morton utenfor rettslokalet i Texas, kunne han ikke annet enn å smile lettet.  

Etter 25 år i fengsel for drapet på sin kone, bestemte dommer Sid Harle at 57-åringen skulle frifinnes fra en livstidsdom.  

- Du har min fulle sympati. Jeg vil be om unnskyldning. Vi har ikke et perfekt juridisk system, men vi har det beste systemet for rettssystemet i verden, sa dommeren til Morton.  

Christine Morton, ble brutalt myrdet med en stump tregjenstand i sin seng i Austin, Texas, i august 1986.

Like etter ble ektemannen Michael Morton siktet og dømt for drapet.

Aktoratet mente han drepte kona fordi hun ikke ville ha sex med ham på hans 32-års dag. 
  - Glad det ikke var en dødsdom Selv har han hele veien bedyret sin uskyld. Da Morton endelig fikk vite at han var fri, klemte han først advokatene sine og så sine foreldre.  

- Jeg takker gud for at dette ikke var en dødsdom. Jeg lever bare takket være disse helgenen i Innocents Project som hadde tid til å jobbe med denne saken.  

Innocents Project jobber for frifinne uskyldig dømte gjerningsmenn ved bruk av ny DNA-teknologi.  

25 år etter drapet på Christine Morton ser det ut til at rett gjerningsmann er tatt.  

SKYLDIG I TO KVINNEDRAP: Denne mannen er nå siktet for drapet på Christine Morton i august 1986. Mark Alan Norwood soner allerede en dom for et annet drap - et drap som tilsynelatene er svært likt drapet på Morton. Foto: AP Photo/Williamson County Sheriff's Office
SKYLDIG I TO KVINNEDRAP: Denne mannen er nå siktet for drapet på Christine Morton i august 1986. Mark Alan Norwood soner allerede en dom for et annet drap - et drap som tilsynelatene er svært likt drapet på Morton. Foto: AP Photo/Williamson County Sheriff's Office Vis mer

- Jeg har bedt, og hatt tro på at denne dagen ville finne sted, sier Morton etter frifinnelsen. 

  Fant rett mann 25 år etter Myndigheter har nå konkludert med at de har satt en uskyldig mann i fengsel, og politiet i Texas tror at de har funnet rett drapsmann.  

I går ble den 57 år gamle Mark Alan Norwood siktet i saken, opplyser Mortons advokat John Raley, ifølge Associated Press.  

57-åringen sitter allerede i fengsel for overlagt drap, og risikerer en dødsdom. 

  Slo i hjel Debra i 1988 To år etter at Christine Morton ble drept, ble Debra Masters Baker i januar 1988 funnet slått i hjel i sin egen seng. Hun bodde ikke langt ifra hjemmet til familien Mortons - og drapsmannen skal ha bodd like i nærheten.  

Myndighetene ble klar over forbindelsen mellom drapet på Baker og på Christine Morton etter at Mortons advokat tok kontakt med Innocence Project.  

Sammen har de kjempet en årelang kamp for å få testet et blodig hodetørkle, et såkalt bandana, som ble funnet i nærheten av hjemmet til Morton ved hjelp av nye teknikker som ikke var tilgjengelig på 80-tallet.  

Nå viser det seg at DNA fra det blodige hodetørklet matcher et hår som ble funnet på åstedet der hvor Baker ble drept.  

Datteren til den avdøde kvinnen, Caitlin Baker, er glad for at sannheten kommer fram om morens drapsmann:  

- Vi er veldig glade, og utrolig takknemlig, vi er klare for at saken skal gå framover, sier Baker, ifølge Associated Press. 

  Gikk på jobb - fant kona drept Morton ble sluppet ut av fengselet 4. oktober. Han har siden da nektet å uttale seg i saken, men da det i går ble kjent at drapsmannen var blitt arrestert, skal han ha blitt svært glad.  

FIKK UNNSKYLDNING AV DOMMER: Michael Morton ga forelderne sine, Bill and Pat Morton, en varm klem da han ble frikjent for drapet på kona si. Selv om han ble lovet strafferabatt, har han hele tiden bedyret sin uskyld. Dommeren i saken, Sid Harle, ba 57-åringen om unnskyldning. Foto: AP Photo/Austin American-Statesman, Jay Janner
FIKK UNNSKYLDNING AV DOMMER: Michael Morton ga forelderne sine, Bill and Pat Morton, en varm klem da han ble frikjent for drapet på kona si. Selv om han ble lovet strafferabatt, har han hele tiden bedyret sin uskyld. Dommeren i saken, Sid Harle, ba 57-åringen om unnskyldning. Foto: AP Photo/Austin American-Statesman, Jay Janner Vis mer

-Michael er glad og nummen på samme tid. Han vet at denne dagen står i rettferdighetens navn, men den kommer på slutten av en lang og kronglete reise, som har kostet ham dyrt, sier advokaten Raley.  

Morton har hele tiden hevdet sin uskyld - selv da han ble tilbudt strafferabatt om han ville uttrykke anger for gjerningen han angivelig skulle ha begått.  

Han har forklart han forlot sin kone og deres tre år gamle sønn hjemme da han selv måtte reise tidlig på jobben den fatale augustdagen i 1986. Han har hele tiden ment at en inntrenger måtte ha tatt livet av kona hans.  

- Jeg vet ikke hva jeg ville ha svart dersom systemet som hadde sviktet meg på samme måte de har sviktet Morton, og jeg hadde sittet i 23-24 år i fengsel. Men denne mannen fortalte de at: «Alt jeg har igjen er min faktiske uskyld. Selv om jeg må tilbringe resten av livet i fengsel, så gir jeg ikke fra meg den», sier hans advokat Raley, ifølge Daily Mail.  

Morton kan nå ha krav på over to millioner dollar, tilsvarende 11 millioner norske kroner, i erstatning for de 25 åra han har sittet i fengsel.  

Raley har bedt om en egen etterforskning av aktoratet i saken mot Morton.   

Etterforsker aktor i saken Raley mener hans klient aldri ville ha blitt dømt dersom aktor i saken, Ken Anderson, ikke hadde holdt igjen viktige bevis for forsvarerne.  
Han mener dette hindret tidligere arrestasjon av Norwood, istedenfor for å dømme rett mann lot de en morder gå løs - en morder som to år etterpå drepte Debra Masters Baker.  

Anderson, som nå har blitt utpekt som dommer i det amerikanske rettssystemet, måtte i over seks timer svare på spørsmål fra Raley under en lukket høring, som er en del av etterforskningen for å finne ut om han med overlegg tilbakeholdt bevis.  

En av opplysningene Anderson skal ha holdt tilbake var blant annet at Christines mor skal ha forklart at hennes barnebarn skal ha sagt at han så moren bli drept og at hennes drapsmann var et «monster», ikke hans far, slik som politiet hevdet. 

FRIFUNNET AV DNA-BEVIS: Nye DNA-beviser viste at Morton ikke kunne stå bak drapet på kona. Han takker Innocents Project for sin frifinnelse - de har i åresvis kjempet for at bevisene skulle sjekkes opp på ny. Foto: AP Photo/Austin American-Statesman, Ricardo B. Brazziell
FRIFUNNET AV DNA-BEVIS: Nye DNA-beviser viste at Morton ikke kunne stå bak drapet på kona. Han takker Innocents Project for sin frifinnelse - de har i åresvis kjempet for at bevisene skulle sjekkes opp på ny. Foto: AP Photo/Austin American-Statesman, Ricardo B. Brazziell Vis mer

Raley mener også at Anderson unnlot å fortelle forsvarsadvokatene at Christine Mortons kredittkort ble brukt i San Antonio to dager etter hennes død, og at en forfalsket sjekk i hennes navn ble innkassert flere dager etterpå.  

Morton sa under rettssaken mot ham at veska til hans kone var borte fra deres hjem.  

The State Bar of Texas har sagt at de vil granske anklagene mot Anderson, men mange advokater peker på at etterforskning av dommere i USA forekommer svært sjeldent.

GRANSKE AKTOR: Jurist-teamet som har kjempet for Mortons frifinnelse er fra venstre John Raley, Nina Morrison, Gerald Goldstein and Barry Scheck. Nå vil de granske aktor i saken, fordi de mener han for 25 år siden holdt tilbake viktige bevis. Foto: AP Photo/Austin American-Statesman, Jay Janner)
GRANSKE AKTOR: Jurist-teamet som har kjempet for Mortons frifinnelse er fra venstre John Raley, Nina Morrison, Gerald Goldstein and Barry Scheck. Nå vil de granske aktor i saken, fordi de mener han for 25 år siden holdt tilbake viktige bevis. Foto: AP Photo/Austin American-Statesman, Jay Janner) Vis mer