KNIVDRAMA: Her ved Seven-Eleven i krysset Karl Johans gate / Skippergata fant krangelen sted, som utløste knivangrepet som en 20-åring nå er dømt til fengsel for. Foto: Torgeir P. Krokfjord / Dagbladet
KNIVDRAMA: Her ved Seven-Eleven i krysset Karl Johans gate / Skippergata fant krangelen sted, som utløste knivangrepet som en 20-åring nå er dømt til fengsel for. Foto: Torgeir P. Krokfjord / DagbladetVis mer

Retten om 20-åring etter knivdrama: - Han er livsfarlig

Rekefisker fra Romerike dømt til fengsel etter voldsom krangel på Karl Johan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 20 år gammel mann er dømt til to år og tre måneders fengsel etter at han stakk en mann med kniv, under en voldsom krangel nederst i Karl Johan rundt midnatt 20. mai i fjor. 20-åringen har praksis som rekefisker, men er sykmeldt.

- Min klient anker dommen. Vi mener dette er en merkelig vurdering av bevisene, skriver forsvarer Harald Grape i en sms til Dagbladet.

Den Romeriks-bosatte mannen er dømt flere ganger tidligere - for ran, narkotika, knivstikking, biltyveri, uaktsom kjøring, vold og trusler mot en politimann og flere fengselsbetjenter.

Voldsom krangel Det hele startet med et basketak nederst i Karl Johan, som skal ha inkludert både spyttklyser, forsvarsspray, slag og spark. Fornærmede skal ha brukt forsvarsspray mot tiltalte, etter at fornærmede først kranglet med en kvinne som vitnet i saken. Dette skal ha vært med på å provosere 20-åringen til å stikke fornærmede to ganger med kniv.

Han ble først stukket i rumpa/skrittet før han klarte å flykte 10-20 meter, før han så ble stukket i ryggen. Venstre lunge ble punktert. Kniven var stor - bladet målte minst 10 centimeter - og stikkene gikk dypt, ifølge dommen.

Tiltalte erkjente i avhør å ha slått fornærmede med en pinne, og så stukket ham to ganger med kniv - men hevdet det var i selvforsvar og for å beskytte ei dame. Aktor, politiadvokat Kai-Gunnar Schwed Nygård, og fornærmedes bistandsadvokat, advokat Andreas Møller, mente dette falt på sin egen urimelighet - og ble hørt av retten.

- Kniv som modus I retten endret tiltalte forklaring - og hevdet at han bare erkjente stikkene i avhør for å slippe ut av varetekt. Mannen sa han fikk panikkangst i små rom. Det trodde ikke retten på.

- Bruk av kniv når han blir tilstrekkelig sint er også en del av hans modus, heter det i dommen.

Ifølge dommen kunne fort knivstikkingen ha fått et dødelig utfall, noe bistandsadvokat Møller også påpekte i retten.

Får oppreisning Aktor la ned påstand om fengsel i to år og tre måneder - mens forsvarer Harald Grape hevdet at dersom tiltalte ble satt i fengsel ville han komme ut som en livsfarlig mann. Retten fant at aktors påstand var passende.

VANT FRAM: Advokat Andreas Møller i firmaet Advokat.no representerte fornærmede, som fikk oppreisning. Foto: Privat
VANT FRAM: Advokat Andreas Møller i firmaet Advokat.no representerte fornærmede, som fikk oppreisning. Foto: Privat Vis mer

Fornærmede ble tilkjent 50 000,- i oppreisning og 2000,- i erstatning, men fikk kritikk av retten for å ha brukt forsvarsspray både mot tiltalte og mot kvinnen som det ble kranglet om.

- Retten kan ikke se at nok en samfunnsstraffreaksjon er noe poeng. Tiltalte er allerede livsfarlig, heter det i dommen.

ANKER DOMMEN: Advokat Harald Grape representerte 20-åringen. Foto: Dagbladet
ANKER DOMMEN: Advokat Harald Grape representerte 20-åringen. Foto: Dagbladet Vis mer