Retten refser barnevernet etter at kvinne ikke fikk prøve foreldre og barn-institusjon

Mener hun og barna burde fått teste det, men at det nå er for seint.

BEKYMRET: Advokat Arne Seland. Foto: Sindre Granly Meldalen / Dagbladet
BEKYMRET: Advokat Arne Seland. Foto: Sindre Granly Meldalen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det hevdes ofte at barnevernet overtar omsorgen for barn for sjelden, at de ikke tar tak i nok saker. Det kan stemme. Men jeg er mer bekymret for at de kanskje tar tak i feil saker, sier advokat Arne Seland til Dagbladet.

Han representerer en kvinne fra Troms som i fjor mistet omsorgen for to barn. Barna er nå plassert i fosterhjem og omsorgsovertakelsen ble stadfestet av Nord-Troms tingrett i desember i fjor.

Både advokaten og kvinnens fastlege reagerer på avgjørelsen. Fastlegen sier han nå tenker seg om én ekstra gang før han kontakter barnevernet.

Sa nei  Kvinnen ønsket selv at hun og barna kunne flytte inn på en foreldre og barn-institusjon, et barneverntiltak som blant annet kan tilbys nybakte foreldre. Hun ønsket å få bistand for å ivareta den daglige omsorgen for barna sine selv, og vise barnevernet at hun kunne ta vare på dem.

Det sa barnevernet nei til. Tingretten konkluderer med at dette kunne vært et passende tilbud. Men siden barna har bodd i flere måneder borte fra sin mor, mener retten det ikke er aktuelt lenger.

- Slik retten ser det kunne det likvel tenkes at en heldøgns foreldre og barn-institusjon ville være lettere for mor å forholde seg til, med de klare rammer og den forutsigbarhet det gir. Etter rettens syn kunne det vært hensiktsmessig at et slikt tilbud var forsøkt av barneverntjenesten før omsorgsovertakelsen. Retten kan imidlertidig ikke se at dette vil være et hjelpetiltak som vil være aktuelt å sette inn i dag. Ut fra dagens situasjon, som vil være omsorgsmessig mer krevende enn den var før, vil det være mest sannsynlig at mor ikke vil kunne gi tilstrekkelig omsorg til barna, heter det i dommen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer