Retten røpet politi-hemmeligheter

SØRUMSAND/OSLO (Dagbladet): Eidsivating lagmannsrett la ut i går dokumentet som røper nesten alt om politiets etterforskning av trippeldrapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg røper den innholdet i det hemmeligstemplede avhøret om den mystiske 180-samtalen.

I 12 uker har politiet lagt lokk på alle detaljer:

Lukkede rettsmøter, hemmeligstemplede dokumenter, forsøk på å gi forsvarerne munnkurv - og «ingen kommentar» til media har vært gjennomgangstonen.

Men politiet glemte å vokte på Eidsivating lagmannsrett. Med et tastetrykk sendte lagdommerne gårsdagens kjennelse på e-post til Norsk Telegrambyrå (NTB). Som umiddelbart ekspederte den videre til alle øvrige medier.

Kjennelsen avslører at politiet frykter eksistensen av en «uidentifisert gjerningsperson i tillegg til de siktede».

Dommerne kommenterer denne polititeorien direkte i kjennelsen. Med «uidentifisert gjerningsperson» mener politiet trolig at de fire siktede kan ha hyret en person til å utføre selve drapshandlingen.

Politiet og lagmannsretten er også enige om faren for bevisforspillelse ved at de siktede - dersom de løslates - får mulighet til å snakke med «én eller flere uidentifiserte medvirkere».

Politiet har tidligere sagt i intervjuer at de ikke har noe som indikerer at en ukjent femtemann utførte drapene.

180-mannen

Tre viktige momenter peker nå i retning av en femtemann, til tross for politiets offisielle syn om at de fire siktede har vært alene om ugjerningen:

  • Så langt har politiet ingen tekniske funn som knytter noen av de fire til selve åstedet. Det ble funnet et biologisk spor - enten blod eller spytt - på et knust vindusglass. Det viste seg ikke å stamme fra noen av de fire. Heller ikke omfattende sko-, fot- og fingeravtrykksundersøkelser har gitt resultater.
  • En 32 år gammel kvinne ved Opplysningen 180 har i et hemmeligstemplet avhør forklart at hun besvarte et anrop fra en ukjent mann bare én uke før drapene. Han sa at Anne Orderud Paust skulle drepes, og at foreldrene måtte tas av dage samtidig. Politiet skal ha sporet samtalen til en telefonboks et bestemt sted i landet, men vil ikke røpe hvor - eller om de har mistanke til en bestemt person. Vitnet blir karakterisert som svært troverdig.
  • Politiet har hele tida hevdet at det er merkelig dersom det ikke er sammenheng mellom attentatforsøkene og trippeldrapet. Likevel vegrer politiet å utlevere attentatdokumentene. Mye tyder på at sporene peker mot andre enn de fire trippeldrapssiktede.

«Gjort er gjort»

En resignert politiadvokat Bjørn Arne Tronier bekrefter overfor Dagbladet at offentliggjøringen av den omfattende kjennelsen fra Eidsivating lagmannsrett, kom bardus på etterforskerne:

- Da vi mottok kjennelsen, var skaden allerede skjedd. Vi rakk ikke å forhindre offentliggjøring, sier Tronier.

Dommerne i lagmannsretten valgte etter grundig vurdering å ikke holde kjennelsen tilbake. Politiadvokat Tronier vil ikke kommentere hva han synes om den avgjørelsen.

- Kjennelsen berører en lang rekke opplysninger dere har lagt lokk på?

- Det er riktig.

- Vil offentliggjøringen skade politiets etterforskning?

- Det kan jeg ikke svare på nå. Skjedd er skjedd. Vi får bare jobbe ut fra det.

Tronier avslår fortsatt å kommentere detaljene som lagmannsretten nå har avslørt.

- Hvorfor? Opplysningene er jo offentlige nå?

- Ja, men politiet ønsker ikke å bidra til ytterligere offentliggjøring.

Dette er punktene du kan lese om i lagmannsrettens kjennelse - punkter som politiet møysommelig har unnlatt å bekrefte eller kommentere gjennom 12 ukers intens etterforskning:

  • Frykten for en ukjent gjerningsmann.
  • Innholdet i det hemmelige 180-avhøret.
  • Teorien om at Per Orderud er hovedmannen (politiet har til overmål benektet dette i media, men rettens kjennelse røper noe annet).
  • At det virkelig ble skutt med en pistol kaliber 22 og en revolver kaliber 38.
  • At Per og Veronica Orderud anskaffet seg slike våpen.
  • At hovedteorien er at drapene var motivert av arvestriden.
  • Enkeltheter i politiets arbeidsmetoder.
NYE BEVIS: Etterforskerne bar nye ting ut av huset på Orderud gård i går.