Retten setter av tre dager til å behandle Breiviks søksmål mot staten

Har ikke innledet noen sultestreik.

SKAL I RETTEN IGJEN NESTE ÅR: Anders Behring Breivik, her med sine tidligere forsvarere Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra i straffesaken mot ham. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SKAL I RETTEN IGJEN NESTE ÅR: Anders Behring Breivik, her med sine tidligere forsvarere Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra i straffesaken mot ham. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo tingrett opplyser at det vil bli holdt et planleggingsmøte i forbindelse med terrordømte Anders Behring Breiviks søksmål mot staten fredag neste uke. Retten opplyser samtidig at selve saken er forhåndsberammet til 15. til 18. mars.

Breivik har stevnet staten for påståtte menneskerettighetsbrudd under soning.

- Det vil bli et møte hvor vi diskuterer praktiske sider ved gjennomføringen. Han vil ikke selv delta i møtet, sier hans advokat Øystein Storrvik til Dagbladet.

Men Storrvik vil at Breivik skal få delta i selve rettssaken. Bakgrunnen for søksmålet er en rekke klager Breivik har til soningsforholdene.

Sultestreiker ikke For litt over to uker siden ble det kjent at den terror- og massedrapsdømte mannen truer med å innlede en sultestreik, i protest mot innstramminger i soningsforholdene. Advokat Storrvik sier klienten ikke har innledet noen slik aksjon etter det han er kjent med.

- Det er noe han varslet i brevet han sendte pressen om at kunne være aktuelt, men akkurat nå konsenterer han seg om den kommende rettssaken. Det er naturlig at han forsøker å fremme sine rettigheter der, sier Storrvik til Dagbladet.

Advokaten sier han har et mål om at den sivile saken i retten gjennomføres mest mulig likt en vanlig sak.

- Et av våre hovedpoeng er at han må behandles så likt andre som mulig, i den grad det er mulig. Så er det sikkert noen spesielle omstendigheter som retten nok vil ta opp, sier Storrvik.

Medieinteressen, også fra utenlandsk presse, og sikkerhetsoppbudet vil naturlig nok være annerledes enn i andre søksmål som går for retten.

- Bra saken kommer opp Breivik krever blant annet å kunne ha omgang med medfanger, å kunne fritt sende ut brev samt å få tilgang til en PC. Jusprofessor Mads Andenæs sier det er bra at saken kan bli ført for retten. Jusprofessor Mads Andenæs sa for to uker siden til Dagbladet at det er bra at Breivik får prøvet sin sak.

- Vi vet det er for omfattende bruk av isolasjon og forskjellige tvangsmidler i norske fengsler, så det er i vår alles interesse at en ressurssterk person som Breivik får prøvet alle sidene ved sine soningsvilkår på alle slags måter, sa Andenæs.

I forbindelse med trusselen om sultestreiken forklarte advokat Storrvik innstrammingene slik:

- Det er blitt mindre av det lille som var. Totalisolasjonen fra andre mennesker er blitt opprettholdt, samtidig som det er snevret inn på ytre rammer som areal. Han får også mindre tid med betjenter, sier Storrvik til Dagbladet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram