Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvinningsdramaet:

Retten: Skjellig grunn til mistanke

I en ny beslutning fra Nedre Romerike tingrett, delvis basert på nye bevis, finner retten - igjen - at det er skjellig grunn til å mistenke Tom Hagen for drap eller medvirkning til drap.

DETTE SKJEDDE: Tom Hagen ringte Anne-Elisabeth åtte ganger den dagen hun forsvant. I denne videoen får du detaljene fra alt det andre som skjedde den dagen. Video: Marie Røssland Vis mer

Politiet startet i dag undersøkelser av Tom og Anne-Elisabeth Hagens hytte på Biri. De har også sperret av ekteparets hytte på Kvitfjell, i påvente av nye søk der.

Det skjer etter at politiet har fått tillatelse fra Nedre Romerike tingrett.

I den forbindelse har retten kommet til at det nå er skjellig grunn til å mistenke Tom Hagen for å ha drept eller medvirket til å drepe sin forsvunne kone.

Nedre Romerike tingrett konkluderer dermed motsatt av hva Eidsivating lagmannsrett gjorde da den valgte å løslate Tom Hagen 7. mai i år.

La fram nye beviser

Politiadvokat Haris Hrenovica sier de har lagt fram nye beviser for tingretten, som ikke var kjent for politiet på tidspunktet da Hagen ble løslatt.

- Politiet har ikke lagt skjul på at vi i mellomtida har gjort funn som er relevante for å opplyse saken. Tingretten har selvsagt fått tilgang til det som er av beviser, både de som var før og de nye bevisene i saken, i forbindelse med politiets begjæring om ransaking og gransking, sier Hrenovica til Dagbladet.

Hagens forsvarer reagerer

Tom Hagens forsvarer, advokat Svein Holden, reagerer kraftig på tingrettens avgjørelse.

- Jeg er svært overrasket over tingrettens beslutning. Tingretten begrunner sin avgjørelse med å vise til dokumentene det er vist til i lagmannsrettens kjennelse da Hagen ble løslatt, samt 17 ytterligere dokumenter, hvor det er henvist til to dokumenter to ganger. Vi har gjennomgått de 15 dokumentene, sier Holden.

Han legger til:

- Det som forundrer meg aller mest er at tingretten viser til dokumenter som ble påberopt av politiet i begjæringen om varetektsfengsling av Hagen, samt andre dokumenter som lå i saken. Dette er jo forhold som lagmannsretten allerede har vurdert og ikke funnet særlig tungtveiende, og da er det uventet at tingretten bruker dette som del av begrunnelsen for sitt standpunkt. Når det gjelder det øvrige dokumentene, så gir de etter min oppfatning overhodet ikke uttrykk for noe substansielt nytt i saken. Samlet sett mener jeg beslutningen utvilsomt står i et konfliktfylt forhold til lagmannsrettens avgjørelse.

Men, legger Holden til, Hagen vil likevel ikke anke rettens avgjørelse.

- Tom Hagen ønsker ikke å obstruere politiets arbeid, og formodentlig vil disse utvendige undersøkelsene raskt bli ferdigstilt, sier Holden.

MULIGE FUNN: Disse små, blågrønne flekkene kan indikere at politiet har funnet nye blodspor i Tom Hagens bolig i Sloraveien 4. Foto: NTB Scanpix / Reporter: Marie Røssland Vis mer

Rettet mot Tom Hagen

Politiadvokaten understreker at det denne gangen er snakk om undersøkelser rettet mot Tom Hagen som siktet, og ikke såkalte tredjemannsransakinger (som retter seg mot Anne-Elisabeth Hagens sfære).

- Undersøkelsene vi har fått lov til å gjennomføre av retten nå er rettet mot Tom Hagen. Da er lovens vilkår at det er skjellig grunn til mistanke, og det har vi fått medhold i fra retten, sier Hrenovica.

- Er det aktuelt å pågripe Tom Hagen på nytt?

- Hvilke tvangsmidler politiet bruker og når vi bruker dem er gjenstand for fortløpende vurderinger i etterforskningen. Utover det har jeg ikke noe mer å legge til.

Søker etter Anne-Elisabeth

Politiet forteller at hovedgrunnen til undersøkelsene de nå gjør er å gjennomføre søk som ikke var mulig mens det var snø og tele ved hyttene. De søker etter spor - og Anne-Elisabeth Hagen.

- Formålet er å sikre spor som kan antas å ha betydning som bevis i saken. I tillegg gjennomfører vi søk etter Anne-Elisabeth Hagen, sier politiadvokaten.

- Søker dere etter henne både på Kvitfjell og Biri?

- Vi søker begge steder. Dette er og har vært en prioritert oppgave for politiet.

VED FENGSELET: Forsvarer Svein Holden forlater fengselet. Video: NTB Scanpix. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Har dere info som tilsier at hun kan være gjemt der?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere, men det er en sentral oppgave i etterforskningen å gjøre så grundige undersøkelser på disse eiendommene som mulig, både innendørs og utendørs.

- Har dere gjort konkrete søk etter henne tidligere?

- Det er gjort etterforskningsskritt tidligere, men vi kan ikke konkretisere nærmere når og hva som er blitt gjort, av hensyn til etterforskningen.

Beslutning ikke tilgjengelig

Nedre Romerike tingrett har ikke gjort den aktuelle beslutningen tilgjengelig for pressen.

Sorenskriver Odd Magne Gjerde sier til Dagbladet at det tidligst vil kunne skje onsdag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!