Retten stanset hvitvaskingssak mot B-gjeng topp

Advokatene mener Ghulam Abbas (32) er utsatt for en juridisk bommert.

STORE INVESTERINGER: Statsadvokaten mener å kunne bevise at penger som Ghulam Abbas (32) har tjent på kriminell virksomhet er investert i leiligheter i Brasil. Abbas ble i februar dømt for tilsvarende forhold. Foto: Gunnar Hultgreen
STORE INVESTERINGER: Statsadvokaten mener å kunne bevise at penger som Ghulam Abbas (32) har tjent på kriminell virksomhet er investert i leiligheter i Brasil. Abbas ble i februar dømt for tilsvarende forhold. Foto: Gunnar HultgreenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ghulam Abbas (32) møtte i dag i Oslo tingrett for å svare for en tiltale for hvitvasking av i overkant av to millioner kroner som skal være investert i to eiendomsprosjekter i Fortaleza i Brasil.

Abbas er tiltalt etter straffelovens paragraf 317, som omhandler heleri og hvitvasking.

Abbas rakk å nekte straffskyld i retten i dag, stort mer fikk han ikke sagt før hans advokat Arild Holden ba om ordet, og argumenterte for at saken bør avvises av tingretten, en innvending retten senere tok til følge.

- Allerede behandlet
Abbas ble i februar dømt til fengsel i fire år i en tilsvarende sak sammen med ti nåværende og tidligere familiemedlemmer.

Advokat Holden argumenterte i retten for at forholdene Abbas i dag sto tiltalt for var av tilsvarende karakter, og begått med samme forsett og i samme tidsrom som sakene han ble dømt for i februar.

- Det gjelder en mengde investeringer i Brasil. Man kan ikke ta ut elementer av en dom som har falt og tiltale en person på nytt for disse forholdene, sa Holden.

Etter en kort tenkepause vurderte retten at det vil være mer forsvarlig at saken behandles som del av lagmannsrettsbehandlingen av saken mot hele Rasool-familien, som er berammet til 22. september. Dette gikk Abbas og Holden med på.

- At disse forholdene blir behandlet i sin helhet i lagmannsretten er på et vis det mest betryggende, sa rettsformann Thorleif Waaler.

- Juridisk bommert
Abbas sa seg også villig til å avgi politiforklaring om Fortaleza-investeringene, noe han tidligere ikke har ønsket å gjøre.

Advokat Holden mener tiltalen er tabbe fra påtalemyndighetens side.

- Det er en juridisk bommert av påtalemyndigheten når de tar ut tiltale for samme sak to ganger. De har vist en veldig iver etter å tiltale min klient, sier Holden.

SAKEN AVVIST: Ghulam Abbas (32) må i steden svare for Fortaleza-investeringene under lagmannsretts-behandlingen av saken mot hele Rasool-familien i september. Foto:  REUTERS/Marco Polo/Diario de Natal (BRAZIL)
SAKEN AVVIST: Ghulam Abbas (32) må i steden svare for Fortaleza-investeringene under lagmannsretts-behandlingen av saken mot hele Rasool-familien i september. Foto: REUTERS/Marco Polo/Diario de Natal (BRAZIL) Vis mer