FIRE FRIKJENT: Tidligere denne uka ble fire menn frikjent for voldtekt. - Det kan jeg ikke leve med, sier kvinnen (21). Foto: PER LARS TONSTAD
FIRE FRIKJENT: Tidligere denne uka ble fire menn frikjent for voldtekt. - Det kan jeg ikke leve med, sier kvinnen (21). Foto: PER LARS TONSTAD Vis mer

- Retten stempler meg som ei hore

Fire menn ble frikjent for voldtekt, blant annet fordi kvinnen (21) hadde hatt frivillig sex med en annen natta før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SØRLANDET (Dagbladet): - Retten stempler meg som ei hore, sier hun.

Snart ett år er gått siden skrekknatta på campingplassen ved Oslo. Det har vært et fryktelig år for kvinnen. Enda verre ble det da dommen mot tre litauere og en tysker falt i Oslo tingrett for få dager siden. Alle de fire ble frifunnet.

- Et slag i ansiktet. Etter dette er norske kvinner fritt vilt, menn kan bare forsyne seg og risikerer ingen straff, mener 21-åringen.

Retten legger vekt på at kvinnen husker lite fra natta overgrepene skjedde.

Dessuten påpeker retten at hun hadde hatt sex med en irsk mann på campingplassen natta før. Retten slår derfor fast at hun i beruset tilstand ikke er fremmed for å ha seksuell omgang med menn hun ikke kjenner så godt.

River meg i stykker - Dommen river meg helt i stykker, jeg har ingen verdighet igjen. Bevisene ligger der, likevel blir de ikke dømt. Jeg er ung, men ser ikke lenger noen mening med livet. Skal jeg måtte kjempe så lenge jeg lever, jeg vet ikke om jeg orker det, sier hun.

Kvinnen møter Dagbladet sammen med sin eldre søster. De er gode venninner, og var sammen den kvelden overgrepene skjedde. Nå nyter de sommeren på Sørlandet noen dager. Ikke i hjembyen, men det er godt å få en avveksling i hverdagen.

- Min søster er blitt helt forandret etter at dette skjedde. Før var hun ei gladjente, en skøyer. Det er det slutt på. Vi er naboer. Når hun er på kveldsbesøk, må jeg stå i døra og se at hun går inn i sin leilighet og rope god natt. Hun er blitt mørkredd, hennes livskvalitet er dramatiske forringet, sier eldstesøsteren.

Håper på anke 21-åringen ønsker nå at saken skal bli anket og behandlet for lagmannsrett. Hun mener det er viktig for henne selv, og for alle norske kvinner.

- Jeg har vært bånn ærlig. Jeg fortalte at jeg hadde vært sammen med en natta før. Han kjente jeg, vi hadde snakket mye sammen. Hvorfor skal det brukes mot meg? Vi lever i 2011, slikt skjer. Voldtekt er vold og overgrep, det kan absolutt ikke forsvares med at kvinner hadde frivillig sex natta før, sier hun.

I dommen trekkes det også fram at hun husker lite av det som skjedde. De tiltalte mener at den seksuelle omgangen skjedde frivillig. To av de tiltalte ble dømt til å betale 150 000 kroner i oppreisning til kvinnen.

Søstrene avviser på det sterkeste at det var snakk om frivillighet. 21-åringen kjente ingen av mennene. De var dobbelt så gamle som henne.

- Den dagen det skjedde, stoppet noen fremmede bilen sin like ved teltet vårt. De glodde på oss. Vi lurte på hva de ønsket. Så forsvant de. Det var mennene i campingvogna. Etterpå har jeg tenkt at hvem som helst av oss kunne ha blitt utsatt for voldtekt, forteller eldstesøsteren. Ei venninne av dem var også med på turen.

Forsvant plutselig Egentlig var planen å dra på sydentur. To av dem reiste til Oslo, men det var ingen rimelige billetter å oppdrive. Derfor kom de på ideen om å bli noen dager i hovedstaden, rusle i byen, dra på Tusenfryd, kose seg sammen.

De trodde de kom til en campingplass for familier. Men det bodde mange utenlandske arbeidere der.

- Vi hadde vært på Tusenfryd den dagen, og grillet ved teltet utover kvelden. Vi tok noen øl, men ingen var svært beruset, forteller søstrene.

21-åringen gikk til toalettet, og vendte ikke tilbake. Den eldste søsteren hadde da lagt seg til å sove. Venninnen begynte å leite etter jenta i leiren. Seint på natta ble hun funnet forkommen på toalettet.

- Venninna vår skjønte at det hadde foregått noe forferdelig, og ringte politiet. De kom etter kort tid, og pågrep mennene, forteller eldstesøsteren.

Rød løper for overgrep 21-åringen ble undersøkt på sykehus, DNA-bevis ble sikret og hun avga til sammen tre forklaringer til politiet.

Morgenen etter ble promillen hennes målt til 0,7.

- Jeg følte at jeg ble trodd. Dommeren sa i retten også at han trodde på meg. Likevel er det min ære det trampes på, mens mennene nærmest framstilles som ofre, sier kvinnen.

- Retten mener at du husker lite av det som skjedde?

- Ja, og jeg har fortalt alt det jeg kan komme på. Jeg husker at jeg skjøv en mann bort, jeg la hånda mot ansiktet hans og sa «gå bort». Jeg har virkelig prøvd å huske. Psykologen min sier at jeg har hatt en traumatisk opplevelse, kanskje er det mekanismer som skyver det vonde bort, sier kvinnen.

I retten ville hun ikke møte de tiltalte ansikt til ansikt. Hun fikk medhold i at de måtte forlate rettslokalet mens hun forklarte seg. Nå må hun stålsette seg for en ny runde i lagmannsretten.

- Jeg må klare det. Dommen ruller ut en rød løper for menn som vil forgripe seg mot kvinner. Derfor kan den ikke bli stående, sier hun.

OSLO FJORDCAMPING: Bevisene ligger der, likevel blir de ikke dømt. Jeg er ung, men ser ikke lenger noen mening med livet, sier kvinnen.  Foto: TORBJØRN GRØNNING
OSLO FJORDCAMPING: Bevisene ligger der, likevel blir de ikke dømt. Jeg er ung, men ser ikke lenger noen mening med livet, sier kvinnen. Foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer