Retten stengte dørene

Tingretten stengte i dag dørene i rettsaken mot den 47 år gamle læreren som er tiltalt for sexovergrep mot seks elever.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMMERFEST/OSLO (Dagbladet.no): Saken mot den tidligere læreren startet i Hammerfest tingrett i morges. Læreren er tiltalt for overgrep mot seks mindreårige gutter som var elever ved skolen læreren arbeidet på i Lakselv i Finnmark.

Han har erkjent å ha misbrukt de seks guttene. I tillegg har han erkjent misbruk mot to gutter til, men disse sakene er foreldet og derfor henlagt. I retten i dag erkjente han bare delvis straffskyld for å ha misbrukt en gutt mens han var mellom åtte og 11 år gammel. Tiltalte mente at overgrepene ikke startet før gutten var fylt 10 år.

Vanskelig å forklare seg

Retten lukket dørene av hensyn til privatlivets fred. Det var tiltaltes forsvarer og de seks guttenes bistandsadvokat som ba om lukkede dører. De følte det var vanskelig å forklare seg fullt ut med tilhørere tilstede. Heller ikke påtalemyndigheten hadde noen innvendinger mot å lukke dørene og dermed gikk retten med på begjæringen.

Det er satt av fire dager til saken i Hammerfest.

Rammet hele Lakselv

Saken begynte å rulle våren 2001 da skolen 47-åringen arbeidet ved ble kjent med at han læreren var dømt for sexovergrep. Overgrepet var mot en gutt et sted i Midt-Norge og stammet en gang fra 80-tallet. Etter 120 dagers soningen fikk 47-åringen jobb som lærer i Lakselv, og han arbeidet som det i over ti år fram til han ble avslørt.

Skolen konfronterte læreren med påstandandene og han sykemeldte seg. Senere fikk han jobb igjen som lærer, men da for voksenopplæringen i kommunen.

Lynsjestemning

Da skolen ble kjent med saken informerte de politiet og barnevernet, men ikke foreldrene i kommunen. Det hele ble holdt hemmelig på grunn av taushetsplikten. Da saken ble almenn kjent og de første ofrene tok mot til seg og anmeldte læreren, ble det lynsjestemning i Lakselv. Ikke bare mot den siktede, men mot skoleledelen som ikke tok grep i saken tidligere. Det endte med at skolen rektor og oppvektssjefen i kommunen ble anmeldt for tjenesteforsømmelse og grov uaktsomhet i tjenesten.

Folk i Lakselv sprayet ord som «Pedo» og «Drittsekk» på lærerens hus da ryktene om de grove overgrepene spredde seg blant innbyggerne. Bilen hans ble ramponert og vinduene i huset ble knust. Nå har politiet tatt heftelser i alle eiendeler til den tidligere læreren, i håp om at han på den måten kan betale en eventuell erstatningssum som han blir idømt.

Det vil ble lagt ned påstand om erstatning og oppreisning til de fornærmede i saken, men det er foreløpig ikke kjent hva slags erstatningsnivå bistandsadvokat Cecilie Lysjø Jacobsen vil legge seg på.

Oppdaget - men fortsatte

En døgnbemannet tipstelefon ble opprettet da politiet startet etterforskningen. Fem etterforskere ble satt på saken og Kripos ble koblet inn. En etter en meldte eldre gutter seg og fortalte om de grusomme overgrepene de ble utsatt for da de var yngre. Overgrepene skal ifølge tiltalen ha skjedd mellom 1991 og fram til i fjor sommer. Det betyr at han skal ha fortsatt overgrepene, selv om han var blitt konfrontert med forholdene av skoleledelsen. Guttene var i forskjellige alder, de aller fleste under 14 år. Den yngste skal ha vært under 10 år.

Erkjenner det meste

47-åringen erkjenner det meste av tiltalen. Kun det alvorligste punktet, om overgrep mot en gutt på bare åtte år nekter han for. Han erkjenner å ha forgrepet seg på gutten, men ikke da han var åtte. Tiltalte mener at gutten var 11 da overgrepene skjedde.

Tilsammen har den tidligere læreren erkjent overgrep mot åtte gutter. Han er bare tiltalt for sexovergrep mot seks av dem. To av sakene er foreldet. Tiltalte skal ha onanert guttene og fått dem til å tilfredsstille ham selv. Han skal også ha utført munnsex på guttene. Han er også tiltalt for å misbrukt sin stilling som lærer for fire elever. Han erkjenner bare et tilfelle. 47-åringen mener at han ikke var lærer for de tre andre, selv om de var elever ved skolen han jobbet på.

Lettet over at sannheten ble kjent

47-åringen har uttrykt lettelse for for at saken har blitt kjent.

- Han sier det også er flott at guttene han forgrep seg mot når får behandling for de lidelsene han har påført dem, sier Cecilie Nakstad ved Advokatfirmaet Staff. Hun forsvarer 47-åringen i Hammerfest tingrett.

Hun forteller at hennes klient ønsker behandling for sin pedofile legning.

- Han har uttrykt ønske om å sone i Bergen Fengsel, der det finnes et behandlingsprogram for seksualforbrytere, sier Nakstad til Dagbladet.no

Strafferammen for forholdene 47-åringen er tiltalt for er 21 år. Nakstad håper retten kan se på tilståelsen hans i formildende retning. I tillegg vil hun prosedere på at overgrepene mot gutten som skal ha vært under 10 år, ikke stemmer med tiltaltes forklaring.

AKTOR OG FORSVARER: Advokat Cecilie Nakstad og førstestatsadvokat Lars Fause diskuterer saken før retten ble satt i Hammerfest tingrett i morges.
ANGREP HUSET Sinte foreldre og ungdommer ramponerte lærerens hus og bil da ryktene begynte å svirre i Lakselv. Nå er huset til salgs.
ELEVENE VAR OFRE På skolen i Lakselv fant den 47 år gamle læreren ofrene han forgrep seg mot. Nå må læreren møte i retten.