Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Retten til eget liv

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • «Gå inn i din tid!» oppfordret standupkomikeren og Dagblad-spaltisten Shabana Rehman, bystyrerepresentant Ane Willumsen og leder for kurdernes forening i Norge, Hasan Algüneran, i oppropet som ledet til gårsdagens demonstrasjon. Omlag tusen mennesker fulgte oppfordringen og møtte opp for å støtte barn og unge som trues av familier med andre kulturtradisjoner enn de vestlige. Det tragiske drapet på Fadime i Sverige har brakt for dagen at en tilsvarende ugjerning også kan skje her. Men ungdommene er ikke «kringsatt av fiender», men av venner, som demonstrasjonen viste.
  • Går vi inn i vår tid, ser vi at flere forskjellige kulturer lever side om side. For å unngå konflikt, må vi møtes på en felles plattform av like rettigheter. Men i kjølvannet av mordet på Fadime har norske politikere foreslått en rekke særlover for mennesker av utenlandsk opprinnelse. De kan ikke annet enn virke mot sin hensikt. Bare et lovbasert fellesskap der alle behandles likt og har samme innflytelse, kan bidra til at barbariske stammeskikker erstattes av sivilisert atferd.
  • Æresdrap og tvangsgifte er ikke typisk for islam eller innvandrerbefolkningen som sådan. Uskikken finnes innen flere religioner og kulturelle tradisjoner, slik motstanden mot den også lyder fra alle etniske grupper. Fadimes morder og far er kurder. Det er også en av initiativtakerne til gårsdagens demonstrasjon. I den siste ukas debatt har flere og motstridende stemmer latt seg høre fra innvandrermiljøet. Det er nemlig ingen ensartet gruppe, styrt av imamer eller klanledere.
  • De unges kamp for retten til egne liv er en generasjonskonflikt, men angår hele samfunnet. Vi må alle bidra til at foreldrene får kunnskap om det norske samfunnet, og til at de føler seg hjemme her. De unge står også inne i en større kamp: Kampen for å tre inn i den moderne verden. Her har de støttespillere blant dem som vil vise at også islam har plass til frihet og menneskerettigheter. Det forhindrer ikke at vi alle må se vårt ansvar for å hjelpe dem. Gårsdagens demonstrasjon var ingen avslutning, men en første begynnelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!