Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Retten til omsorg

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  •  Sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa inviterer til idédugnad i dag. Det er de aldersdemente pasientene som skal få sin rettssikkerhet ivaretatt. Lovverket skal gjennomgås med tanke på tvangsregler som skal tilpasses enda en pasientgruppe som ikke kan ta vare på seg selv. Psykisk utviklingshemmede og psykiatriske pasienter har som kjent fått sine nye tvangslover, riktignok under til dels kraftige protester der både pasienter, pårørende og fagfolk har deltatt på begge sider i debatten.
  •   Nå forbereder departementet tvangsloven for aldersdemente, og vil åpenbart sikre seg mot angrep fra dem som kritiserer mest høylytt hver gang Stortinget vedtar lover som hjemler tvang der den tidligere var forbudt. Det betyr at kritikken har skjerpet departementets aktsomhet. Offentligheten følger med når tvangsparagrafene endres. Etter vår mening har endringene gått i feil retning.
  •  Det hersker til dels stor nød innen omsorgen for de gruppene som omfattes av de nye tvangslovene. Det finner sted overgrep og vanskjøtsel som bryter med de forestillingene vi skal ha om omsorg for de svake i velferdsstaten. Nå sist har skrekkmeldinger om aldersdemente som blir dopet ned, bundet, tilgriset med avføring og behandlet med forakt på institusjonene, sjokkert offentligheten.
  •  Slik mangel på omsorg er forbudt etter loven i dag og bryter også med internasjonale menneskerettigheter. Det er altså en rettighet å bli ivaretatt som syk og gammel, og lovgiverne har som soleklar plikt å sørge for at lovverket sikrer oss disse rettighetene. Enten vi flytter de syke ut av institusjonene, integrerer dem i samfunnet eller bygger nye og desentraliserte institusjoner, er omsorgen for dem en rettighet som skal kvalitetssikres snarere enn å tilføres nye tvangsregler.
  •  Det er kvaliteten på omsorgen som angår pasienter og pårørende. Det er ressursene som etterlyses, økonomiske og menneskelige. Nye tvangsforskrifter bedrer ikke omsorgen når armoden rår. Det er kvaliteten som må sikres. Der ligger pasientenes krav til rettssikkerhet.