Retten til privatliv

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Musikeren Lars Lillo-Stenberg og skuespilleren Andrine Sæther har i to rettsinstanser vunnet fram mot kjendisbladet Se og Hør. Lagmannsrettens flertall konkluderte med at de to fikk sitt privatliv krenket etter en bryllupsreportasje det ikke var innhentet samtykke til. Mindretallet kom til at en vielse er en offentlig handling som må kunne omtales uten slikt samtykke. Lillo-Stenberg og Sæther giftet seg på en holme i Tjømes skjærgård.

Mediene framhever ofte at ytringsfriheten er en bærende søyle i et sivilisert samfunn. Det er også retten til å ha et privatliv, altså en privat sfære ingen skal kunne invadere. Forutsetningen for en kritisk og åpen offentlighet er nettopp retten og muligheten til å trekke seg tilbake til et sted der verken myndighetene eller private har noen adgang. Striden står derfor ikke om kjendiser eller andre har rett til et privatliv, men om hvor grensene mellom det offentlige og private skal gå.

Både historisk og rettslig er en vielse noe av det mest offentlige vi har. Det handler om en offentlig myndighetssak som reguleres av bestemmelsene i ekteskapsloven. Når vielsen i dette tilfellet foregår i friluft med fullt innsyn for alle, er det vanskelig å skjønne at lagmannsretten er så innskrenkende i sin vurdering. Det er enda vanskeligere å forstå at det framstår som krenkende at det er brakt bilder av brudgommens klesdrakt og sko, av bruden som vasser barbeint eller at gjestenes tårer er omtalt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer