Retten trodde ikke på UP-mann med kikkert

Postmann innrømmet ulovlig mobilbruk. Ble frikjent i tingretten.

BLÅSER I MOBILFORBUDET: UP har fersket 1000 flere mobilbrukere i bil i år enn samme periode ifjor. Bildet tatt i trafikkmaskinen ved Oslo S. Mannen på bildet har ikke noe med saken fra Finnmark å gjøre. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
BLÅSER I MOBILFORBUDET: UP har fersket 1000 flere mobilbrukere i bil i år enn samme periode ifjor. Bildet tatt i trafikkmaskinen ved Oslo S. Mannen på bildet har ikke noe med saken fra Finnmark å gjøre. Foto: Thomas Rasmus Skaug/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet.no): Norske bilføreres lovstridige bruk av mobiltelefon har ført til over ett tusen flere forenklede forelegg på 1.300 kroner i år.
Dagbladets observasjoner og fotodokumentasjon i dagens papiravis fra et par timer i Oslos rushtrafikk, bekrefter politiets inntrykk av at mange gir blaffen i det ti år gamle forbudet mot å ratte og holde mobilen til øret samtidig.

I årets fem første måneder økte antallet mobilforelegg med over 25 prosent til 4.653 i forhold til samme periode i fjor.

 Utrykningspolitiet har skjerpet kontrollen med uvettig mobilbruk som kan skape farlige situasjoner i trafikken.

- Vår dokumentasjon er så god at de aller fleste betaler foreleggene. Det er bare et fåtall som går videre med disse foreleggene i rettsapparatet, sier konstituert UP-sjef Roar Skjelbred Larsen til Dagbladet.

Men en dom i Indre Finnmark Tingrett, som ble forkynt i dag, gir medhold til en bilfører som ikke godtok et mobil-forelegg.

En postmann (54) i Karasjok er enstemmig frifunnet av tingretten til tross for at to UP-tjenestemenn er helt sikre på at de observerte postmannen med mobil til øret gjennom en godt plassert kikkert på stativ.

Innrømmet - ble frikjent
Postmannen er frikjent til tross for at han innrømmet forholdet da han ble vinket til side, at teleloggen viser at han fikk en inngående samtale på det aktuelle tidspunktet og at tingrettsdommer Knut Petterson skriver i dommen:  "Faktum beskrevet er ikke omstridt".

To UP-tjenestemenn i gul vest, med gode lysforhold og kraftig kikkert på stativ stilte seg opp på trafikkøya ved Statoil- og Shell-stasjonene på formiddagen 30. januar i år.

SNAKKER I TRAFIKKEN:Dagbladet fotograferte flere titalls mobilbrukere i trafikken i løpet av to timer i Oslo-rushen. Bildet tatt i trafikkmaskinen ved Oslo S. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
SNAKKER I TRAFIKKEN:Dagbladet fotograferte flere titalls mobilbrukere i trafikken i løpet av to timer i Oslo-rushen. Bildet tatt i trafikkmaskinen ved Oslo S. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

UP så at sjåføren i postbilen hadde høyre hånd opp mot øret da han ble fanget inn av kikkerten. I retten ble postmannens sortlakkerte og lett identifiserbare foldetelefon lagt fram.

- Retten anser det sannsynlig at dersom postmannen hadde holdt sin mobiltelefon, ville UP ha sett den, heter det i dommen.

Postmannen benektet i retten at han hadde innrømmet ulovlig mobilbruk da han ble vinket inn på stedet.

Og retten valgte å tro på postmannen og avvise UPs forklaring i retten - selv om tjenestemannen i følge sin forklaring var "svært sikker i sin vitneforklaring".

BLÅSER I MOBILFORBUDET: UP har fersket 1000 flere mobilbrukere i bil i år enn samme periode ifjor. Bildet tatt i trafikkmaskinen ved Oslo S.Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
BLÅSER I MOBILFORBUDET: UP har fersket 1000 flere mobilbrukere i bil i år enn samme periode ifjor. Bildet tatt i trafikkmaskinen ved Oslo S.Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

For gammel rapport
Retten la vekt på at politimannen neppe kunne huske et halvt år gamle detaljer som ikke sto i politirapporten. Og dessuten ble ikke politirapporten skrevet før 60 timer etter kontrollen, da tjenestemannen var tilbake på kontoret i Hammerfest.

Konstituert UP-sjef Roar Skjelbred Larsen understreker at det er lokal påtalemyndighet som avgjør om denne dommen skal ankes.

- Det UP må se på i slike tilfeller er om vi kan forbedre rutiner, sier UP-sjefen til Dagbladet.