Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Retten tror ikke på moren, men løslater henne likevel

Kvinnen i 40-åra er siktet for grov omsorgssvikt etter at datteren på 13 år døde.

LØSLATT: Den siktede kvinnen i 40-åra ble i kveld løslatt fra varetekt og fraktet til sine foreldre i Oslo-området. Her rett før avreise med forsvarer Aasmund Olav Sandland, iført ei lue den avdøde datteren skal ha strikket og gitt henne i julegave. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LØSLATT: Den siktede kvinnen i 40-åra ble i kveld løslatt fra varetekt og fraktet til sine foreldre i Oslo-området. Her rett før avreise med forsvarer Aasmund Olav Sandland, iført ei lue den avdøde datteren skal ha strikket og gitt henne i julegave. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi skjønner at det oppleves som hjerteskjærende at mor siktes, men understreker at det ligger konkrete opplysninger til grunn for dette. Det er skjellig grunn til å mistenke at det har forekommet omsorgssvikt, sa en beveget påtaleleder Linn Hilde Fosso ved Innlandet politidistrikt til pressen etter dagens fengslingsmøte for kvinnen som er siktet etter at datteren på 13 døde nyttårsaften.

Politidistriktet ønsket å fengsle kvinnen i 40-åra for fire uker med brev- og besøksforbud, men fikk ikke medhold av Gjøvik tingrett. Siden politiet ikke anker kjennelsen, ble kvinnen løslatt i kveld, men siktelsen om grov omsorgssvikt består.

- Kollapset Den foreløpige obduksjonsrapporten viser at den 13-årige jenta, som nylig var flyttet til Beitostølen med moren, døde av anoreksi og var svært avmagret da hun ble funnet. Det springende punkt for politiet og retten er hvorvidt moren burde ha gjort mer for å hjelpe datteren.

Retten er enig i politiets siktelsesgrunnlag:

«Når datteren led av anoreksi, som etter hvert må antas å ha vært svært langt framskreden, hadde siktede utvilsomt en sterk handle- og aktivitetsplikt. Retten finner at det er skjellig grunn til å mistenke at siktede i denne saken brøt denne plikten ved at hun ikke sørget for å gi datteren nødvendig stell og pleie (...)», skriver tingrettsdommer Cathrine Fossen i kjennelsen.

Selv hevder moren at datteren var i god form helt fram til hun kollapset om kvelden nyttårsaften. Politiet mener derimot at den alvorlige avmagringen datteren led av på dødstidspunktet, må ha utviklet seg over tid, og at moren derfor måtte skjønne at hun burde ha ytt mer hjelp. Dette underbygges av en rekke tekstmeldinger hun sendte i tida før dødsfallet.

«(...) hvor det framgår klart at siktede var godt kjent med datterens tilstand, men likevel unnlot å søke adekvat hjelp fra det offentlige hjelpeapparatet, noe hun etter omstendighetene åpenbart hadde plikt til», skriver dommer Fossen.

Når retten likevel velger å løslate kvinnen, er det fordi de - i motsetning til politiet - mener det ikke er fare for såkalt bevisforspillelse, her først og fremst påvirkning av andre vitner som familie og andre som står saken nær.

- Ville heller stikke ut øynene Tidligere har den avdøde jenta fått behandling for anoreksien, men skal ha hatt en svært negativ opplevelse med en innleggelse på sykehus for et års tid siden. I løpet av de siste månedene har hun ikke hatt noen kontakt med helsevesenet, og avviste bestemt en ny innleggelse nå før nyttår, ifølge moren.

- Hun sa til mor at hun ville stikke ut øynene sine dersom hun ble sendt tilbake til sykehuset, sa morens forsvarer Aasmund Olav Sandland til Dagbladet tidligere i dag.

Sandland mener siktelsen er meningsløs.

- Jeg regner med at siktelsen frafalles, sa forsvareren før han og den siktede kvinnen forlot Gjøvik etter løslatelsen i kveld.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media