- FARLIG: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) etterforsker knivangrepet mot en kvinne på Kiwi Fredensborg i Møllergata i Oslo torsdag som et terrorangrep. Mannens forsvarer, Ola Lunde mener klienten er psykisk syk. - Min oppfatning er at han er ustabil. Min klare oppfatning er at dette er en sinnsforvirret ung 20-åring, sier Lunde til pressen før fe... Vis mer

Russer terrorsiktet etter Kiwi-knivstikkingen:

Retten utelukker ikke andre potensielt involverte

I kjennelsen kommer det også fram at det vil bli tatt en vurdering på om siktede er tilregnelig eller ikke.

Den 20 år gammel russisk statsborgeren som er siktet for knivstikkingen av en 25 år gammel kvinne på en Kiwi-butikk i Møllergata i Oslo på torsdag ble i dag varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

Han er siktet for brudd på straffelovens paragraf 131, som omfatter terrorhandlinger.

Tilregnelighet

I kjennelsen fra rettsmøtet i dag kommer det fram at det vil bli gjennomgått en vurdering av om siktede er tilregnelig eller ikke i fengsel.

«Det er opplyst at siktede vil gjennomgå en prejudisiell vurdering. På nåværende tidspunkt anser imidlertid retten at det er mer sannsynlig at han var tilregnelig enn at han ikke var det,» står det i kjennelsen.

- Min oppfatning er at han er ustabil. Min klare oppfatning er at dette er en sinnsforvirret ung 20-åring, sa mannens forsvarer Ola Lunde til Dagbladet etter rettsmøtet.

KJENNELSEN: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) etterforsker knivangrepet mot en kvinne på Kiwi Fredensborg i Møllergata i Oslo torsdag som et terrorangrep. Russeren som er siktet blir fremstilt for varetektsfengsling lørdag. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

«Fare for at han forspiller bevis»

Den spinkle 20-åringen ankom rettssalen med hodet senket, iført en vid og hullete grå T-skjorte med påskriften «Game Over», svart bukse og blå sandaler. Han samtykket til varetektsfengslingen.

I kjennelsen opplyser også retten om at den siktede ikke vil gis tilgang til kommunikasjonsmidler fordi de er redd for at han blant annet kan påvirke vitner.

«Etter bestemmelsen må det være en nærliggende fare for at han vil forspille bevis i saken, f.eks. ved å fjerne spor eller påvirke vitner eller andre mulige involverte,» står det.

Retten mener at han «mest sannsynlig kommer til å benytte denne muligheten hvis han løslates nå.»

«Påvirke på sosiale plattformer»

I kjennelsen hevder også retten at det er fare for at siktede vil påvirke kommunikasjon og annet innhold på ulike sosiale plattformer som kan ha betydning for saken om han løslates.

«Retten finner at det av hensyn til etterforskningen er viktig at siktede ikke gis anledning til å kommunisere med andre potensielt involverte.»

De viser til at de mener at siktede kan påvirke vitner eller andre bevis i saken.

Forsvarer Lunde støttet tidligere i dag varetektsfengslingen og sa at «det er fare å ha en kar som ham gående ute.»

- Jeg er av den oppfatning at det å bli varetektsfengslet er et særdeles inngripende tiltak. Jeg mener at det bare er de færreste situasjoner som rettferdiggjør et sånt tiltak. Dette er et av de få tilfellene der jeg mener at det er nødvendig med tanke på allmennheten, og det sier jeg til tross for at jeg er forsvarer, sa forsvareren lørdag ettermiddag.

Mannen er varetekstfengslet fram til 16. februar.