Retten vil at Majlo skal få leve

Men Politidirektoratet har ennå ikke bestemt om de vil anke dommen eller ikke.

VANT I TINGRETTEN: Sør-Trøndelag tingrett mener at amstaffen Majlo, som er ulovlig i Norge, bør få leve. Foto: Privat.
VANT I TINGRETTEN: Sør-Trøndelag tingrett mener at amstaffen Majlo, som er ulovlig i Norge, bør få leve. Foto: Privat.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): - Vi har ikke vunnet før jeg kan holde rundt hunden vår, sier Monia Johansson til Dagbladet.

I forrige uke kjempet hun gråtende for Majlos (2) liv i Sør-Trøndelag tingrett.

Nå slår dommen fast at Politidirektoratets vedtak om å avlive hunden må oppheves. Staten ved Justisdepartmentet er også dømt til å betale Monia Johanssons saksomkostninger.

- Jeg er kjempeglad for dommen, men redd for at Politidirektoratet skal anke. Jeg tror de vil vise at dette er en prinsippsak, sier Johansson.

Hun ber om at saken ikke må ankes.

- Vi drømmer om at Majlo må få leve og at vi kan legge denne saken bak oss, sånn at vi kan få litt glede inn i livet vårt igjen og sånn at mannen min kan få tilbake sin beste venn, sier Monia Johansson.

Tingretten mener at Johansson må få tillatelse til å ta med seg Majlo til Sverige, men at dette skal skje på de vilkår som Politidirektoratet fastsetter, og dommer Knut Almaas anser det som naturlig at politiet bringer hunden til grensen på eiers regning for overlevering etter avtale.

Tok risiko
Retten legger til grunn at hunderasen amstaff er lovlig i Sverige. Den betviler heller ikke at familien ikke visste at amstaff'er er ulovlige i Norge, da den høsten 2007 flyttet fra Sverige til Klæbu i Sør-Trøndelag.

Samtidig mener retten at familien tok en risiko ved ikke å undersøke dette nærmere med norske myndigheter, og Politidirektoratet får medhold i at hundeholder har en klar plikt til å forsikre seg om at en hund er lovlig i det landet den medbringes til.

«Retten er ikke enig med Johansson i at det må tale til deres fordel at de har passert grensen flere ganger med hunden i bilen, og aldri forsøkt å skjule den» heter det i dommen, hvor det videre står at «Selv om det er en av tollvesenets oppgaver å avdekke ulovlig innførsel, mener retten at det må ses hen til at grensekontrollen først og fremst er basert på selvdeklerasjon».

Dommer Almaas mener at hundeholders handlinger og unnlatelser er til dels sterkt kritikkverdige, men mener at det i seg selv ikke er til avgjørende hinder for at retten kan komme til et annet resultat enn Politidirektoratet.

For snevert
Dommeren mener det er en for snever fortolkning av hundeloven å si at utførsel fra landet bare er et alternativ hvor ulovlige hunder stoppes og snus på grensen.

Retten savner helt i Politidirektoratets vedtak en konkret vurdering av det faktum at hundeholder er svensk statsborger, har hus i Sverige og har sagt seg villig til å flytte tilbake dit med hunden.

Disse omstendighetene mener retten gjør at man har en situasjon hvor utførsel fremstår som et reelt alternativ, og som kan velges uten at det kommer i strid med hensynet til lovens formål.

«Retten har ikke grunn til å tvile på at hundeholders engasjement for hunden deres er ekte, og at de ikke vil utsette verken hunden eller seg selv for på ny å komme i samme situasjon,» skriver dommeren.

Han er ikke enig i at det åpnes en dør for ulovlige hunder om det gis tillatelse til utførsel av Majlo. Til det mener han denne saken er for spesiell.

Kan ankes
Politidirektoratet har ennå ikke tatt stilling til om de vil anke dommen.

- Nå må vi gå gjennom dommen og vurdere om vi skal anke til lagmannsretten eller om vi skal akseptere den, sier seniorrådgiver Christian Budsberg Pettersen til Dagbladet.

- Jeg kan ikke si når vi tar en avgjørelse, men vi må ha litt tid på oss. Ankefristen er normalt på en måned, sier seniorrådigveren i Politidirektoratet.

I varetekt
Majlo sitter i politiets varetekt, og han blir ikke utlevert før saken er endelig avgjort i rettssystemet.

Hundeeierne har fått beskjed om at de kan få besøke hunden, men at det vil koste dem 4000 kroner.

- Det er forferdelig mye penger, så vi har ikke kunnet se ham. Nå har vi også ventet så lenge at vi kan tåle å vente et par uker til, sier Monia Johansson.

FORSVARSTALE: Monia Johansson kom med en følelsesladet forsvarstale for hunden Majlo i retten. Til høyre: Forsvarer Sigvart Bilstad. Foto: Ole Morten Melgård.
FORSVARSTALE: Monia Johansson kom med en følelsesladet forsvarstale for hunden Majlo i retten. Til høyre: Forsvarer Sigvart Bilstad. Foto: Ole Morten Melgård. Vis mer