Retten vil la Breivik møte i retten for å forklare seg

Planleggingsmøte i retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi mener det er klare brudd på konvensjonsbestemmelsene, sier Øystein Storrvik, terrordømte Anders Behring Breiviks advokat, i forkant av et planleggingsmøte i Oslo tingrett om søksmålet Breivik har anlagt mot staten ved justisdepartementet.

Breivik har saksøkt staten for brudd på artikkel 3 og 8 i Den europeiske menneskerettighetskonvensjon.

Storrvik mener det han kaller den totale isolasjonen av Breivik utgjør det viktigste i menneskerettighetsbruddene de anfører.

- Han utsettes for en ekstrem særbehandling med omfattende isolasjon. Utover kontakt med profesjonelle, er moren den eneste han har møtte, i et kort møte rett før hun døde, sier Storrvik til Dagbladet.

Dommeren vil la Breivik møte Han argumenterte i møtet i dag for at Breivik må få møte i retten for å forklare seg. Staten mener det holder at han forklarer seg via videolink. Tingrettsdommer Helen Andenæs Sekulic sier at hun ser for seg at han får møte.

- Slik jeg ser det nå vil retten forholde seg til at han vil møte, og kalle ham inn, sier Sekulic i retten.  

Advokat Storrvik mener det er viktig at Breivik får møte for å forklare seg.

- Saken vil få betydning for hans soningsvilkår i lang tid, derfor er det viktig at han får være der og forklare seg. Staten legger til grunn hans egen forklaring om at han ikke er skadet. Jeg har møtt ham, og mener retten bør møte ham og gjøre seg et inntrykk av det, sier advokaten.

Spår at Breivik må styres av dommeren Han sier han forventer at Breivik vil kunne ønske å forklare seg om ting som ligger på siden av sakens kjerne, og at forklaringen vil måtte styres av dommeren, slik tilfellet var i straffesaken mot Breivik.

- Jeg spår at det vil være mye han vil ta opp som ikke retten er interessert i, og at dommeren må styre ham. Det kan bli en uhåndterlig situasjon med videolink, og jeg tror ikke retten vil kunne styre ham tilfredstillende. Jeg har en del erfaring med at rettens autoritet kan forvitre gjennom skjermer og teknikken, sier Storrvik. 

Advokaten sier det viktigste for Breivik er å få møte for å forklare seg, men at han ønsker å følge hele den tre dager lange saken.

EMK artikkel tre sier at ingen må bli utsatt for «tortur eller for umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff». Artikkel fem omhandler retten til frihet og sikkerhet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram