Retten ville ikke høre hovedvitnet

STOCKHOLM (Dagbladet): I Dalarna sitter en 27 år gammel svenske, Thomas Quicks tidligere venn. Utpekt av Quick som medgjerningsmann. Likevel bestemte retten i Stockholm i går å ikke avhøre mannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommer Mats Friberg tok selv opp spørsmålet om det ikke ville vært naturlig at den nå 27 år gamle mannen avga vitneforklaring, forrige torsdag. Etter innstendige protester fra statsadvokat Christer van der Kwast og mer likegyldighet fra Quicks forsvarer, advokat Claes Borgström, besluttet Hedemora tingsrätt at de likevel ikke ville innkalle mannen.

Avgjørelsen ville i Norge vært utenkelig. Ingen norsk rett ville funnet på å avvikle en rettergang uten at vedkommende som er utpekt som medgjerningsmann og hovedvitne blir innkalt i vitneboksen.
Rettens avgjørelse føyer seg inn i en rekke av merkelige omstendigheter rundt Thomas Quick og seriemorderens tilståelser.

Bare indisier

På Sveriges viktigste debattside - i avisa Dagens Nyheter - tok i går journalist Dan Larsson opp fenomenet Thomas Quick og hvordan 48-åringen duperer det svenske rettsvesenet.

Etter fem rettsdager i sikkerhetssalen i Stockholm tinghus er det fortsatt ikke lagt fram noe annet enn indisier for at Quick virkelig drepte Therese Johannessen.

Alt er basert på Quicks egen tilståelse.
Utrolig nok - med tanke på Thomas Quicks mentale situasjon - virker det som om alle tror på Quick. Statsadvokat Christer van der Kwast, som har gjort kometkarriere i den svenske påtalemyndigheten takket være Quick-sakene, tror på Quick. Psykiaterne tror på Quick. Politietterforskerne tror på ham.

Men hvorfor tror ingen på at Quick ikke var alene? Noe han gjentatte ganger har fortalt, og gjentatt i retten.

- Quicks hevn

Da Therese ble kidnappet og drept, kom Quick til Norge i sin blå Mazda. Ved siden av ham satt en ung gutt. Som ifølge seriemorderen skal ha vært den som bestemte i Quick og guttens homofile sadomasoschistiske forhold.

I dag har 27-åringen ingen kontakt med Quick. Han har tidligere bare sagt at det Quick sier om ham er løgn.

I går sa Quicks venn til avisa Expressen:

- Jeg er uskyldig.
Quick vil hevne seg, fordi jeg ikke har noen kontakt med ham.
Quicks tidligere elsker kunne kommet med opplysninger i retten, som hadde gitt Hedemora tingsrätt holdepunkter til å vurdere om Quick snakker sant, eller om tilståelsene er fri fantasi.