LIVSTID: Marc Dutroux ble i 2004 dømt til livstid, men skal nå få saken behandlet spørsmålet om løslattelse behandlet av retten. Det er ventet store protester. Foto: NTB Scanpix/ AFP PHOTO
LIVSTID: Marc Dutroux ble i 2004 dømt til livstid, men skal nå få saken behandlet spørsmålet om løslattelse behandlet av retten. Det er ventet store protester. Foto: NTB Scanpix/ AFP PHOTOVis mer

Retten vurderer løslatelse av «Udyret fra Charleroi»

Dømt for drap, kidnapping, voldtekt og tortur av barn i 2004. Nå vil han ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den belgiske, pedofile barnedrapsmannen Marc Dutroux får sin søknad om løslatelse opp for retten i morgen.

Det skjer selv om soningen ikke er fullført i tråd med dommen.

Det vekker sterke reaksjoner i Belgia, hvor pedofilibanden og dens barnedrap regnes som et nasjonalt traume.

Etterlatte etter hans ofre har fått tilbud om å være til stede, men mange vil boikotte forhandlingene.

- Må aldri løslates Marc Dutroux ble i 2004 dømt til livsvarig fengsel for å ha kidnappet, voldtatt og torturert seks jenter. Fire av dem ble drept.

Aktor i den opprinnelige straffesaken, Michel Bourlets, fikk i 2004 medhold da han ba om lovens strengeste straff:

- Dutroux fortjener lovens strengeste straff, sa Bourlet, som også ba om at Dutroux aldri måtte bli løslatt på prøve.

Ønsker fotlenke Likevel skal Dutroux etter planen framstilles for en domstol i Brussel mandag ettermiddag.

Retten skal avgjøre om den vil innvilge Dutroux' begjæring om å bli løslatt mot at han lover å bruke elektronisk fotlenke.

Møtet går for lukkede dører.

Det er satt i verk svært strenge sikkerhetstiltak rundt domstolen i Brussel, av frykt for at Dutroux skal bli fysisk angrepet. Det belgiske politiets fagforbund Sypol har beregnet at de nye rettsforhandlingene vil koste minst 50 000 euro eller over 370 000 kroner.

Ledet pedo-bande Marc Dutroux ble i 2004 kjent skyldig i drap og voldtekt på unge jenter. En enstemmig jury mente at Dutroux var å holde ansvarlig for at seks småjenter ble bortført, mishandlet og holdt innesperret som sexslaver, og at fire av dem seinere ble drept.

VILLE PROTESTER: Slik gikk det da eks-kona Michelle Martin i fjor ble løslatt. Demonstranter er her i kamp med politiet. Foto: NTB Scanpix / REUTERS / Laurent Dubrule
VILLE PROTESTER: Slik gikk det da eks-kona Michelle Martin i fjor ble løslatt. Demonstranter er her i kamp med politiet. Foto: NTB Scanpix / REUTERS / Laurent Dubrule Vis mer

De åtte kvinnene og fire mennene i juryen var overbeviste at Dutroux egenhendig tok livet av to av jentene, samt at han drepte sin tidligere venn og medsammensvorne Bernard Weinstein.

Ifølge juryens kjennelse var Marc Dutroux leder for kidnappingsbanden. Banden var til sammen tiltalt på hele 243 punkter.

«Redselenes hus» Eks-kona Michelle Martin ble holdt ansvarlig for at de to åtteåringene, Julie og Mélissa, døde i fangenskap.  Da hun i fjor ble løslatt vakte det sterke reaksjoner.

Hun gikk rett fra fengsel til et kloster hvor hun nå er nonne.

Det var i «redselens hus» i småbyen Charleroi at den tidligere elektrikeren Dutroux og banden hans skal ha holdt Julie (8), Mélissa (8), An (17), Eefje (19), Sabine (12) og Laetitia (14) innesperret som sexslaver i ulike perioder i 1995 og 1996.

Julie og Mélissa døde av sult. An og Eefje ble myrdet.

Tortur-kjeller Politiet fant Sabine og Laetitia i live i 1996, da de lette etter Laetitia. Jentene ble funnet i den spesialbygde kjelleren i Dutroux' hus.

Laetitia var blitt kidnappet seks dager tidligere, mens Sabine hadde overlevd flere måneder i marerittet. Begge var voldtatt og mishandlet av banden.

Etter arrestasjonen av Dutroux ble huset og eiendommen undersøkt, og etter kort tid fant politiet likene av de fire andre jentene.

Belgisk traume
Da Dutroux-saken ble kjent, utløste den et jordskjelv av reaksjoner i Belgia.

Ikke minst etter at det viste seg at Dutroux var tidligere sex-dømt, at politiet lenge hadde hatt mistanke til banden, og at minst to av småjentene kunne ha vært reddet under en tidligere politiundersøkelse.

STERKE VITNEMÅL: Laeticia Delhez (t.v.) og Sabine Dardenne (t.h.) sto fram med sterke vitnemål mot voldtektsmannen Marc Dutroux i 2004 - åtte år etter at de ble holdt fanget av den pedofile drapsmannen. Foto: NTB Scanpix / REUTERS / Thierry Roge
STERKE VITNEMÅL: Laeticia Delhez (t.v.) og Sabine Dardenne (t.h.) sto fram med sterke vitnemål mot voldtektsmannen Marc Dutroux i 2004 - åtte år etter at de ble holdt fanget av den pedofile drapsmannen. Foto: NTB Scanpix / REUTERS / Thierry Roge Vis mer

Vanlige belgiere raste mot rettssystemet, og skandalen ble ikke mindre da Dutroux rømte fra fengselet i 1998.

Belgias folkefiende nummer èn ble tatt noen få timer seinere, men saken førte likevel til justis- og innenriksministerens avgang. Også i utlandet ble den gruoppvekkende opprullingen av Dutroux-saken fulgt med argusøyne.

TORTURKJELLER:  I denne kjelleren i rue de Philipville i Marcinelle ble Sabine og Laetitia funnet i live i 1996. Foto: NTB Scanpix / AFP PHOTO
TORTURKJELLER: I denne kjelleren i rue de Philipville i Marcinelle ble Sabine og Laetitia funnet i live i 1996. Foto: NTB Scanpix / AFP PHOTO Vis mer