Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Retten: Wikileaks-gründer Julian Assange (40) skal utleveres til Sverige

Slik at Sverige kan starte avhør etter voldtektsanmeldelsene.

UTLEVERES:  I dag bestemte britisk høyesterett at Wikileaks-gründer Julian Assange skal utleveres til Sverige. Hans støttespillere har tidligere sagt at de ønsker å ta saken til Strasbourg, og hans advokat sa de fortsatt var bestemt på å gjøre dette i dag. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP Photo
UTLEVERES: I dag bestemte britisk høyesterett at Wikileaks-gründer Julian Assange skal utleveres til Sverige. Hans støttespillere har tidligere sagt at de ønsker å ta saken til Strasbourg, og hans advokat sa de fortsatt var bestemt på å gjøre dette i dag. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble skjebnen til Wikileaks-gründer Julian Assange avgjort i britisk høyesterett. Klokka 10.15 kom retten med kjennelsen, som bestemmer at Assange skal utleveres til Sverige. Han har i flere rettsinstanser motsatt seg utlevering.

Kjennelsen ble lest opp av presidenten for høyesterett, Lord Phillips, som ga en kort begrunnelse for beslutningen, samt fortalte at fem mot to dommere ønsket å utlevere Assange.

Julian Assange var ikke sjøl tilstede under kjennelsen, men hans advokat spurte høyesterett om de kunne stoppe utleveringen, og argumenterte med at den internasjonale arrestordren var «ugyldig».

Hun sa også at kjennelsen vil bli anket til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Derfor blir det ikke en svensk utlevering med det første.

Støttespillere Politiet har satt inn ekstremt strenge sikkerhetstiltak rundt rettsbygningen, som bare ligger et par hundre meter unna Big Ben, Westminister og selve hjertet av London.

Utenfor rettssalen hadde mange demonstranter tatt plass med krav om at Assange skal settes fri. I tillegg følger et enormt medieoppbud saken fra utsida.

Ifølge Dagbladets journalist på stedet var stemningen svært spent før kjennelsen ble kjent.

De sju dommere består av Lord Phillips, Lord Walker, Lady Hale, Lord Brown, Lord Mance, Lord Kerr og Lord Dyson.

Frykter menneskerettighetsbrudd Australieneren nekter for å ha brukt makt mot kvinnene som anmeldte ham for voldtekt etter at samleie i Stockholm i august 2010. Samme høst 2010 ble en internasjonal arrestordre sendt ut, og Assange ble pågrepet i London i desember.

Assange sjøl mener anklagene i Sverige er framsatt for å skade Wikileaks, og i snart to år har han kjempet for å unngå utlevering til Sverige. Der ønsker politiet å starte sin etterforskning med høringer rundt anklagene.

Hans støttespillere har tidligere sagt at kjennelsen vil bli anket til Strasbourg. 

Julian Assanges forsvarere har hevdet at han risikerer å bli overlatt til amerikanerne, noe de mener er brudd på Europakonvensjonens syn på menneskerettigheter. I februar i fjor kom en lavere britisk domstol fram til samme utleverings-konklusjon, men Assange anket.

Også i juli i fjor var Assange i retten igjen.

Informasjonsdirektør Karin Rosander ved den svenske påtalemyndigheten har uttrykt liten tro på at Sverige vil overlate Julian Assange til USA hvis han utleveres fra England.

- Når det gjelder påstanden om utlevering til USA må han først ha gjort noe kriminelt der, og det har han ikke, så vidt jeg vet, har Rosander tidligere uttalt til Dagbladet.

Australsk valg Assange planlegger å stille til valg for det australske senatet i 2013.

For kort tid siden ble det kjent at Assange, som er født i Australia, ville få 25 prosent av stemmene i en meningsmåling foran parlaments-valget i Australia ifølge The Sydney Morning Herald. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling