Rettens pris

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Siden 2004 er 691 personer straffeforfulgt uten grunn, viser tall VG har hentet inn fra Justissekretariatet. I samme periode er det utbetalt 60 millioner kroner i erstatning til personer som har opplevd urettmessig bruk av tvangsmidler. Dette omfatter bl.a. urettmessig fengsling, husransakelse og telefonavlytting mot personer som er siktet for straffbare forhold. Tallene gir selvfølgelig ingen total oversikt over urettmessig tvangsbruk eller regelrette justismord. Mørketallene kjenner vi ikke, men bare det som kommer til overflaten er sterkt bekymringsfullt.

Tallene burde også bekymre justismyndighetene, men det er ikke tilfelle. Tvert imot sier statsadvokat Harald Strand hos Riksadvokaten at nivået ikke er særlig høyt. Han har selvfølgelig rett i at vi aldri vil få et justissystem uten feil. Samtidig er det et overordnet prinsipp at det er viktigere å unngå rettsforfølgelse av uskyldige enn at en og annen skyldig slipper unna. Derfor er hvert eneste tilfelle av urettmessig bruk av tvangsmidler en trussel mot rettssikkerheten. Her finnes ikke noe akseptabelt nivå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer