Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Datteren (13) døde av avmagring

Rettens sakkyndige avviser psykolog-rapport. Moren (46) må møte i retten

Har ikke PTSD, konkluderer psykiaterne. - Alt er bare en vits, sier kvinnen.

TILTALT: Den 46-årige kvinnen risikerer en dom på 15 års fengsel for grov mishandling og omsorgssvikt dersom hun blir funnet skyldig. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TILTALT: Den 46-årige kvinnen risikerer en dom på 15 års fengsel for grov mishandling og omsorgssvikt dersom hun blir funnet skyldig. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De rettslig oppnevnte sakkyndige i den såkalte Valdres-saken, der en 46-årig mor er tiltalt for grov mishandling av sin 13-årige datter slik at hun døde, underkjenner en nylig psykolograpport som konkluderer med at hun ikke tåler å møte i retten som følge av posttraumatisk stresslidelse (PTSD).

Kvinnen må dermed møte i retten når hovedforhandlingen begynner på Gjøvik førstkommende mandag.

«Jeg håper inderlig at de sakkyndige har rett, og at min bekymring slår feil.» Atle Austad, psykolog

- Alt er bare en vits - det er ingen som tror på meg uansett! sier 46-åringen til Dagbladet i en kommentar til de sakkyndiges konklusjon.

​Risikerer 15 års fengsel

Datteren Angelica døde nyttårsaften 2015, på ei hytte på Beitostølen der hun og moren hadde bodd i noen måneder. Den 13-årige jenta var svært avmagret og veide bare 21,7 kilo. Moren ble siktet og etter hvert tiltalt for grov mishandling og omsorgssvikt, og risikerer 15 år i fengsel.

Rettssaken var opprinnelig berammet på våren i fjor, men måtte avbrytes etter bare to dager. De to dagene var preget av en rekke lange avbrytelser og kulminerte med at den tiltalte kvinnen kollapset av føling og havnet på sykehus. Saken ble dermed utsatt på ubestemt tid.

SAKKYNDIG: Psykiater Terje Tørrissen er en av de rettsoppnevnte sakkyndige i saken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SAKKYNDIG: Psykiater Terje Tørrissen er en av de rettsoppnevnte sakkyndige i saken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

På begjæring fra Valdres tingrett gjennomførte psykiater Synne Sørheim, en av de sakkyndige fra Breivik-saken, en tilleggsundersøkelse av 46-åringen sist høst. Hennes konklusjon er at den tiltalte kan stille i retten, med visse tilpasninger, som ekstra pauser.

Kvinnens forsvarer Aasmund Olav Sandland hyret så inn psykolog Atle Austad, kjent som Baneheia-dømte Viggo Kristiansens terapeut, for å utrede hvorvidt klienten lider av PTSD. Austad konkluderte uten tvil med at «hun lider av en omfattende grad av PTSD», og at det ikke er forsvarlig å få henne til å møte i retten.

Dertil kommer en rapport fra Norsk Diabetikersenter, som konkluderer med at det er overhengende fare for at kvinnen igjen får føling dersom hun må møte.

- Oppfyller ikke kriteriene

Rettens sakkyndige, psykiaterne Terje Tørrissen og Helge Haugerud, tar ikke hensyn til noen av rapportenes hovedkonklusjoner. For det første mener de at den tiltalte 46-åringen ikke oppfyller kravene til PTSD, dernest at hun vil kunne klare å holde diabetesen i sjakk under hovedforhandlingen.

For å bli diagnostisert med PTSD i henhold til den internasjonale sykdomsklassifiseringen ICD-10 må man oppfylle fem kriterier, hvorav den første er det såkalte traumekriteriet. Det fordrer en utløsende hendelse av «usedvandlig truende eller katastrofal» karakter, typisk naturkatastrofer, krigshandlinger, terrorisme og voldtekt.

Psykolog Austad legger til grunn at datterens død og etterspillet, skyldfølelse etter den angivelige mobbingen datteren ble utsatt for, og et problematisk forhold til Angelicas far har gitt den tiltalte kvinnen klare symptomer på traumer. Tørrissen og Haugerud konkluderer imidlertid med at disse belastningene ikke holder til å oppfylle traumekriteriet.

I tillegg slår de to psykiaterne fast at selv om 46-åringen oppfylte kravene til PTSD, ville hun sannsynligvis være i stand til å møte i retten.

«PTSD regnes ikke som en alvorlig psykisk lidelse, og de fleste med symptomer på en slik tilstand vil normalt kunne være i stand til å være til stede i retten. Selvfølgelig vil det kunne oppleves å være en belastning å møte i retten, enten man er tiltalt eller fornærmet», skriver Tørrissen og Haugerud.

- Kan bruke insulinpumpe

Etter å ha konferert seg med en diabetesspesialist ved Universitetssykehuset Nord-Norge konkluderer Tørrissen og Haugerud dessuten med at på tross av 46-åringens svært svingende blodsukkernivå kan hun holde dette i sjakk ved hjelp av ei insulinpumpe som registrerer verdiene, og som kan stilles inn til å gi alarm dersom nivået blir kritisk, slik at hun da kan unngå føling.

I en kommentar til at rapporten hans er underkjent av rettens sakkyndige, uttaler psykolog Atle Austad til Dagbladet:

- Jeg håper inderlig at de sakkyndige har rett, og at min bekymring slår feil. Jeg tror det måtte vært godt for mor å bli ferdig med saken, og håper derfor at hun likevel vil klare den belastningen saken vil medføre for henne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!