Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Retter sterk kritikk mot Oslo-politiet

Fratok Dagbladet-journalist presseblokka og kildemateriale.

 SIKKERHETSSJEKK:  Det var en omfattende sikkerhetskontroll i forbindelse med Aker Brygge-rettssaken. Dette bildet er ikke tatt samme dag som hendelsen Sivilombudsmannen har undersøkt fant sted. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
SIKKERHETSSJEKK: Det var en omfattende sikkerhetskontroll i forbindelse med Aker Brygge-rettssaken. Dette bildet er ikke tatt samme dag som hendelsen Sivilombudsmannen har undersøkt fant sted. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sivilombudsmannen retter kraftig kritikk mot Oslo politidistrikt etter at Dagbladet-journalist Hans-Martin Thømt Ruud ble ransaket i forbindelse med «Aker Brygge-rettssaken» i Oslo tingrett i 2007.

Det hele startet da Thømt Ruud var på vei inn i rettssalen, og politiet oppdaget at journalisten hadde kopier av avhørsdokumenter i Obiora-saken i bagen sin. Til tross for at journalisten hevdet at dokumentene var beskyttet av kildevernet, ble det tatt beslag i disse.

Politiet undersøkte også innholdet i bagen hans, samt notatblokken med påskriften «PRESSEBLOKK».

I Sivilombudsmannens behandling av saken har Oslo politidistrikt og Politidirektoratet svart at de ikke finner grunnlag for kritikk, til tross for at de erkjenner at de ikke burde ha fratatt Thømt Ruud presseblokka.

- Bør beklage Riksadvokaten har også kommet med sine vurderinger i saken, og slått fast at ransakingen ikke var rettmessig og at den ikke skulle vært foretatt. Samme konklusjon kommer Sivilombudsmannen til. Det blir rettet skarp kritikk mot Oslo-politiet.

- På bakgrunn av undersøkelser i saken finner jeg å måtte kritisere måten Thømt Ruud ble behandlet på, og den manglende ivaretakelsen av hans og Dagbladets rett til kildevern. En beklagelse til Thømt Ruud og Dagbladet er på sin plass, oppsummerer Sivilombudsmannen.

- Dette er noe av det klareste jeg har sett fra Sivilombudsmannen i slike saker. Det sier sitt om alvorligheten , og jeg er glad for at saken nå får en slik slutt, sier Dagbladets redaktør Lars Helle.

«Særskilt beskyttelse» I uttalelsen slås det fast at politiet må holde seg innenfor de rettslige rammer ved slike sikkerhetskontroller, og «være oppmerksom på den særskilte beskyttelsen pressens kildevern har».

Uttalelsen er også sendt til Justisdepartementet, der Sivilombudsmannen ber regjeringen vurdere en endring av regelverket for å sørge for at slike hendelser ikke skjer igjen.

Departementet opplyser til Dagbladet at saken er til behandling.

- Jeg håper at Politidirektoratet eller Riksadvokaten nå blir klarere i sine direktiver rundt en slik sikkerhetssjekk. Jeg tror ikke det vil føre til en regelendring, her har politiet brutt reglene, men til en endring i praksis, sier Lars Helle.

Han mener en behandling som den Dagbladet-journalisten fikk, ikke hører hjemme i en sikkerhetskontroll.

- Det er ofte behov for sikkerhetskontroller i forbindelse med rettssaker, men ikke på denne måten. Du kan jo se for deg selv om en i sikkerhetskontrollen på Gardermoen skulle begynne å bla gjennom papirer, uavhengig av om det er pressepapirer eller ikke, sier Helle.

 FORNØYD:  Dagbladet-redaktør Lars Helle er fornøyd med Sivilombudsmannens uttalelse. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
FORNØYD: Dagbladet-redaktør Lars Helle er fornøyd med Sivilombudsmannens uttalelse. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media