MILLIMETERE FRA Å BLI SKUTT: Anders Behring Breivik fraktes her av tjenestemenn fra beredskapstroppen Delta fra Oslo tinghus etter et fengslingsmøte. Delta var nær ved å skyte Breivik på Utøya. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
MILLIMETERE FRA Å BLI SKUTT: Anders Behring Breivik fraktes her av tjenestemenn fra beredskapstroppen Delta fra Oslo tinghus etter et fengslingsmøte. Delta var nær ved å skyte Breivik på Utøya. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Rettet våpenet mot Breiviks hode og presset fingeren mot avtrekkeren

Så nær var Politiets beredskapstropp å skyte Anders Behring Breivik på Utøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Få minutter etter at de tungt bevæpnede polititjenestemennene fra beredskapstroppen Delta gikk i land på Utøya oppdaget de Anders Behring Breivik sør på øya.

Først nå kommer det fram hvor nær de spesialtrente polititjenestemennene var å skyte Breivik.

Millimetere unna - Det var ikke snakk om hvis han skulle skyte. Det var snakk om når, og det var kun få millimetere fra at han ble skutt, sier en kilde med kjennskap til etterforskningen til VG.

En tjenestemann rettet ifølge avisa våpenet mot hodet til massedrapsmannen og presset fingeren mot avtrekkeren.

Årsaken var at Delta først trodde Breivik hadde på seg en bombevest, slik Dagbladet tidligere har omtalt.

Bestemte seg for å skyte «Ifølge Dagbladets opplysninger, var tjenestemennene nær ved å skyte Breivik. De trodde nemlig at han hadde sprengstoff på seg, ettersom de så en ledning som gikk inn i vesten. Dette viste seg i ettertid å være Breiviks ipodmeldte Dagbladet 3. oktober i år.

Uvissheten rundt vesten førte til at en av tjenestemennene bestemte seg for å skyte Breivik inne i skogholtet hvor han ble tatt.

Men i det politimannen skulle til å løsne skudd, ropte en kollega at Breivik ikke hadde på seg bombevest.

Breivik ble pågrepet og ført til hovedhuset på øya. Ifølge Aftenposten ble han holdt i nesten ti timer.

Trodde Delta ville henrette Som Dagbladet kunne fortelle i går, trodde han Delta ville henrette ham.

Like etter å ha blitt pågrepet ble Breivik ført inn i hovedhuset mens øya ble sikret. Breivik gikk da ut fra at politifolkene ville «henrette» ham i fangenskap.

- På vei opp til andre etasje sa jeg at «hvis du skal henrette meg kan du like godt gjøre det i første etasje», fortalte han seinere i avhør.

Les mer: Trodde han skulle henrettes
Her ble Breivik pågrepet