Rettferdig sexhandel

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen skam å kjøpe horer, uttaler regissør Lars D. K Jacobsen seg til Dagbladet.no
20. desember dette år, og han får, ikke overraskende, støtte av høyesterettsadvokat Tor Erling Staff.

- Men for all del betal anstendig. Dette er nattas grovarbeidere. De fortjener i hvert fall tusen kroner, sier Jacobsen.

Jasså, så det er altså den gjeldende verdi på et «grovarbeid »fra de nigerianske horene som saken gjelder.

Jacobsen fremstiller det nærmest som en rett for norske menn å kjøpe seg en hyrdestund hos en nigeriansk prostituert på vei hjem - fra julebordet av alle ting. Vel og merke dersom man behandler damene med respekt og betaler dem som fortjent. Det er ikke det at jeg tviler på at horene i Oslo ikke fortjener betaling, det er heller selve ordbruken til Jacobsen jeg reagerer på. For makan til paternalistisk pjatt skal man lete lenge etter. Hvor vond smak i munnen jeg enn får av å kalle et menneske en vare, så er det fakta her - horen er, eller rettere sagt har, en vare som hun/han tilbyr for salg- og det kreves betaling. Det er ikke slik at betalingen må fortjenes, det er implisitt i selve salget. Det lekes ikke butikk på «strøket», vil jeg anta. Det er jo ikke slik at en bilselger fortjener rimelig betaling for bilene han selger, eller hva? Hva horene fortjener eller ikke- det er nå en annen sak.

Det fremstilles her som om det burde være en rett for menn i Norge å få tilfredsstilt sine seksuelle behov gjennom kjøp av sex, la oss et øyeblikk forestille oss at det er tilfelle. Dersom sex skulle regnes som en vare på lik linje med for eksempel melk og film, da måtte det jo også være en forutsetning at de som solgte sexen var sikret arbeidsvilkår og rettigheter på lik linje med de som selger aviser og filmer; i dette tilfellet ville horene vært som selvstendig næringsdrivende å regne. Eller ville de det? For det er jo en kjent sak at en stor andel av horer er ofre for menneskehandel, rettere sagt slaveri. Det er ingen grunn til å tro at dette ikke er tilfelle i Oslo Men det skal en altså ikke la seg stoppe av, i alle fall ikke ifølge Jacobsen. Dagbladet.no skriver:

”Regissør Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen mener at sexkjøper ikke kan lastes dersom prostituerte har vært utsatt for trafficking:

- En kunde kan jo ikke se om vedkommende er offer for trafficking eller ikke. Dette må være politiet ansvar å få gjort noe med, sier Jacobsen, som ønsker at politiet skal slå hardere ned på hallikvirksomhet og trafficking.”

Akkurat ja, slik vi forbrukere ellers ikke kan lastes dersom kaffen eller kakaoen vi kjøper er et produkt av slaveri? Eller mener han at politiet skal sørge for å luke ut menneskehandlerne, slik at Oslos befolkning kan kjøpe sex med god samvittighet? En merkeordning er altså det som trengs, noe tilsvarende Max Havelaar, er muligens det Jacobsen ser for seg?

Nå er det selvsagt en hel del andre problemer knyttet til debatten om prostitusjon, men om vi nå skal følge de to herremenn Jacobsen & Staff og si at det er stuerent å kjøpe sex, så la oss nå i allefall sørge for at vi har god samvittighet, det er jo tross alt jul.

Så ta gjerne en «blow job» til kaffen, men sørg for at det er Fair Trade.