DREPT: Martine Vik Magnussen (23) ble funnet drept i kjelleren i en fasjonabel bygård i London 16. mars i fjor. Medstudenten Farouk Abdulhak, som bodde i gården der hun ble funnet, er siktet for drapet. Men myndighetene i Jemen nekter å utlevere ham.
DREPT: Martine Vik Magnussen (23) ble funnet drept i kjelleren i en fasjonabel bygård i London 16. mars i fjor. Medstudenten Farouk Abdulhak, som bodde i gården der hun ble funnet, er siktet for drapet. Men myndighetene i Jemen nekter å utlevere ham.Vis mer

- Rettferdighet handler ikke om å navigere mellom lover

Martine Vik Magnussens far fortviler over at Farouk ikke blir stilt for retten i Storbritannia

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går kveld ble det klart at myndighetene i Jemen sier endelig nei til en utlevering av drapssiktede Farouk Abdulhak (21).

Abdulhak er siktet for å ha drept og voldtatt Martine Vik Magnussen (23) i London.

Dette betyr at dersom ikke den siktede 21-åringen forlater hjemlandet og blir tatt i et annet land, vil han ikke bli stilt for retten for drapet på den norske studenten.

Les mer om saken her.

Må leve med usikkerheten

Martines familie hjemme på Snarøya har ventet i mange måneder på å få vite hva som skjer med medstudenten som er siktet for drapet på datteren deres.

Nå fortviler de over den siste utviklingen i saken.

- Anstendighet og rettferdighet er basert på etikk, ikke på evnen til å navigere mellom lover, sier Martines far, Odd Petter Magnussen til Dagbladet.no.

Ut over dette vil han ikke gi ytterligere kommentarer i saken.

Juridisk smutthull
Martines familie har av flere årsaker valgt å være tilbakeholdne i forhold til media. De er likevel glade for at norsk presse har engasjert seg i saken.

Martine Vik Magnussen studerte i London da hun ble drept, derfor etterforskes saken av britisk politi. Farouk skal ha flyktet til hjemlandet Jemen like etter drapet, og er dermed immun i forhold til både norske og engelske myndigheter så lenge han holder seg i Jemen.

Dette er et internasjonalt juridisk smutthull som gjør at det ustraffet er mulig å begå alvorlige kriminelle handlinger i et annet land enn sitt eget - dersom man rekker å flykte.

Det er svært mange land som har lignende regler som Jemen, og som nekter utlevering av egne statsborgere.

Press på Jemen
Britiske myndigheter har utøvd betydelig press for å få den siktede jemenitten utlevert til Storbritannia, og utenriksminister David Miliband har selv ført samtaler med myndighetene i Jemen for å få den drapssiktede 21-åringen utlevert.

Samtidig er det ikke aktuelt for britene å kreve at saken etterforskes - og dermed kommer for retten -  i Jemen.

Årsaken er at Storbritannia av menneskerettighetshensyn krever en en garanti for at Abdulhak ikke idømmes dødsstraff i hjemlandet. En slik garanti vil ikke jemenittiske myndigheter gi. Dermed står saken bom fast.

Også norske myndigheter har engasjert seg i drapet på Martine Vik Magnussen, og utenriksminister Jonas Gahr Støre har ved flere anledninger diskutert saken direkte med den britiske utenriksministeren.

Ønsker engelsk rettssak
- Vi beklager at myndighetene i Jemen ikke vil utlevere Abdulhak, og er skuffet over det. Vi ønsker at denne saken blir prøvd for en domstol i England, siden det var der drapet skjedde. Vårt siktemål er fremdeles en rettsforfølging i Storbritannia, sier pressekontakt Anders Rikter i UD til Dagbladet.no.

- Hva har norske myndigheter gjort i denne saken?

SIKTET: Den 21 år gamle medstudenten Farouk Abdulhak er siktet for drapet på Martine Vik Magnussen i London, men skjuler seg hjemme i Jemen. Foto: PRIVAT
SIKTET: Den 21 år gamle medstudenten Farouk Abdulhak er siktet for drapet på Martine Vik Magnussen i London, men skjuler seg hjemme i Jemen. Foto: PRIVAT Vis mer

- Vår primærkontakt i denne saken har vært med britiske myndigheter, og det har vært tett kontakt både gjennom embetsverket og de to utenriksministrene. I tillegg har vi holdt nær kontakt med Martines familie, og har all sympati for den situasjon de har havnet opp i , sier Rikter.

Etterlyser avtaler med politiet
Dagbladet.no har i dag forsøkt å komme i kontakt med Farouks far, Shaher Abdulhak, uten å lykkes.

Han har ved flere anledninger uttalt at dersom det viser seg at sønnen er skyldig i drap vil han slå hånden av ham. Han har også uttalt at han ikke vet hvor sønnen befinner seg, men at han bor hos venner i Sana'a.

Britisk politi tror Farouk bor på farens luksushotell i Sana'a.

Etter hva Dagbladet kjenner til, lever den ettersøkte 21-åringen livet i luksus som omtrent ingenting har skjedd.
Britisk politi har flere ganger hatt avtaler med faren, men han skal gang på gang ha avlyst.

Les mer om drapet på Martine Vik Magnussen her.

FAMILIEHJEMMET:Britisk politi tror drapssikte Farouk Abdulhak skjuler seg hos faren eller på et av farens hoteller i Jemen. REUTERS/SCANPIX
FAMILIEHJEMMET:Britisk politi tror drapssikte Farouk Abdulhak skjuler seg hos faren eller på et av farens hoteller i Jemen. REUTERS/SCANPIX Vis mer