Rettferdighet til slutt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Torsdag ble det satt punktum for bumerangsakene fra Bergen. De endte med frifinnelse for alle de sju som var tiltalt og dømt for å ha kommet med falske forklaringer om voldsbruk ved Bergen politikammer. Frifinnelsen i Gulating lagmannsrett kom etter at Høyesterett tidligere i vinter besluttet at saken skulle gjenopptas. Påtalemyndigheten innstilte på frifinnelse.
  • Saken er en av de mest bemerkelsesverdige og nedslående i vår moderne rettshistorie. Den startet som et forskningsarbeid om politivold. Rapporten, skrevet av Gunnar Nordhus og Edvard Vogt, skapte betydelig oppmerksomhet i mediene og stort rabalder ved Bergen politikammer. I dens kjølvann ble det injuriesøksmål, offentlig gransking og til slutt bumerangsakene, som ble reist mot de vitnene forskerne støttet seg til. Dommen sto i skarp motsetning til de konklusjoner granskingskommisjonen hadde kommet fram til, og ett av medlemmene der, professor Anders Bratholm, har de siste åra gjort det til en hovedoppgave å kjempe for å renvaske de dømte.
  • Når det nå foreligger en frifinnelsesdom, skyldes det i og for seg ikke at det er kommet fram vesentlig med nye opplysninger i løpet av alle disse årene. Forskningsrapportens konklusjoner er ikke gjendrevet gjennom ny forskning. Det eneste nye under rettssaken i forrige uke var at en tidligere politiaspirant ved Bergen politikammer nå også bekrefter det vitnene og forskerne hevdet for 20 år siden, nemlig at det var en voldskultur ved kammeret.
  • I seg selv er det interessant. Det har vært en tendens i politikorpsene til å dekke hverandre ved tilfeller av unødvendig og ulovlig voldsanvendelse. Dette var nok gangbart en gang, men neppe lenger i dag da bl a også kvinner er kommet inn i etaten. I Sverige har det på 1990-tallet vært en rekke eksempler på at politifolk har våget å anmelde kolleger for voldsanvendelse. Bumerangsakene i Bergen blir forhåpentlig et vendepunkt både når det gjelder politivold og misforstått lojalitet mellom politikolleger.