Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettferdighetens pris

En plastpose med babyens munnavtrykk og hennes egne fingeravtrykk felte den 31 år gamle Bjarkøy-kvinnen. Retten trodde ikke på forklaringen hennes om at posen ikke var brukt drapsdagen. Hun ble dømt til lovens minimumsstraff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Helsetilstanden til den drapsdømte moren er elendig. Det er meget mulig, ja sannsynlig, at hun vil bli erklært soningsudyktig. Likevel anket hun dommen på stedet og må etter lang tids vond venting gjennom en ny krevende rettssak. Hvis hun anket etter råd fra sine forsvarere, er det grunn til å spørre hvor klokt rådet var. På den annen side, hvis hun er uskyldig, er ingen pris for høy om dommen kan bli opphevet.
  • Mens Bjarkøy-kvinnen fikk dommen opplest, sitter et foreldrepar varetektsfengslet i Bergen, siktet for å ha drept sin tre måneder gamle baby. Også denne moren har begravd tre spedbarn før det hun er mistenkt for å ha tatt livet av.
  • I dag blir alle spedbarn som dør hjemme, rettslig obdusert. Men politiet involveres først etter obduksjonsrapporten foreligger, hvis denne gir grunn til mistanke om at det ligger noe kriminelt bak dødsfallet. Er et lite barn kvalt, vil obduksjonen som regel ikke avdekke dødsårsaken.
  • I den aktuelle saken i Bergen startet politiets etterforskning først to uker etter barnets død. Da Bjarkøy-kvinnens tredje barn døde to dager gammelt, undersøkte ikke politiet rommet på barselavdelingen der dødsfallet skjedde.
  • De to sakene aktualiserer et forslag fra professor Torleiv Rognum ved Rettsmedisinsk institutt om at det skal bli rutine med dødsstedsundersøkelse ved plutselig, uventet spedbarnsdød. At det opprettes en kommisjon med rettsmedisiner, politietterforsker og sykepleier som rykker ut til hjemmet. Mens sykepleieren tar seg av foreldrene skal de to andre undersøke dødsstedet og omgivelsene. Forslag om et slikt prøveprosjekt ligger hos Riksadvokaten til vurdering. Den vurderingen er ikke enkel.
  • De aller, aller fleste spedbarnsdødsfall skyldes verken drap eller mishandling. Og foreldre som mister barn i krybbedød, er ikke bare i sorg, men plages også ofte av skyldfølelse. De spør seg selv om barnet ville fortsatt å leve om mor ikke hadde røykt, om barnet var blitt ammet eller hadde sovet under andre forhold.
  • Dersom politi og rettsmedisiner kommer til hjemmet på dødsdagen med fotografiapparat og etterforskningsutstyr, vil det ytterligere legge stein til byrden for foreldrene. Men ordningen vil trolig også avdekke noen spedbarnsdrap og vil kunne gi ny kunnskap til forskningen om krybbedød.