Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettsfarse om «jævla aspirant»

Er det fornærmende å kalle en lensmannsbetjent for «jævla aspirant»? Statsadvokaten i Rogaland er opprørt og har anket en frifinnelse inn for lagmannsretten, som nå skal behandle spørsmålet om «jævla aspirant» er krenkende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først ble den 34 år gamle mannen fra Haugesund blankt frifunnet i Karmsund herredsrett for sammen med en kamerat å ha kalt en flittig lensmannsbetjent for «jævla aspirant».

Samtidig fant retten kameraten skyldig i å ha spydd ut ordet «sauepikk» mot lensmannsbetjenten.

Egentlig skulle en tro at både lensmannsbetjenten og statsadvokaten var såre fornøyd med å få dømt mannen for karakteristikken «sauepikk», og at påtalemyndigheten så litt stort på det med «jævla aspirant».
Men der tar de fleste feil. Nå havner «aspirant»-saken i Gulating lagmannsrett. 24. februar vil lagmannen sette retten og på dagsordenen for tre dommere, en aktor, to forsvarere, protokollfører og to tiltalte står spørsmålet om det er fornærmende å bruke betegnelsen «jævla aspirant» om lovens håndhever.

Rettsfarse

- Kreativt! er advokat John Christian Eldens kommentar til statsadvokaten i Rogaland og bruk av skattebetalernes penger.
- Jeg tror nok jeg ville tenkt meg lenge og vel om før jeg hadde anket en frifinnelse i en sak som dette, sier Elden.

Med til historien hører at 34-åringens kamerat allerede er funnet skyldig i å ha brukt karakteristikken «sauepikk» om lensmannsbetjenten som ikke er komfortabel med ordet «aspirant».

Hva straffesaken til slutt vil koste samfunnet er ikke klart. Men at rettsforhandlingene til slutt kommer på flere ti tusen kroner, er hevet over enhver tvil.

Vanlig tittel

- Aspirant er vel også en vanlig tittel i politiet. Hva blir det neste? Kan det være straffbart å rope politimester? spør en heller lattermild John Christian Elden.
For øvrig hører det med til historien at 34-åringen tidligere ikke er straffedømt.

Blir forretningsmannen funnet skyldig, må han regne med å betale noen kroner til statskassa. Spørsmålet er om dommerne i Gulating er enige med Karmsund herredsrett, som slår fast i sin dom at en representant for ordensmakten må tåle å bli kalt «jævla aspirant».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!