Rettsløs netthandel

Handel over nett kan bli kaotisk dersom ikke et internasjonalt regelverk blir stablet på beina. Om få år vil dette markedet omsette for 200 milliarder kroner årlig, men norske myndigheter er passive.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det hevder professor i rettsinformatikk Olav Torvund ved Universitetet i Oslo. Torvund kom med kritikken ved åpningen av it-konferansen Software98 i Sandvika utenfor Oslo i går.

Mange spørsmål står åpne når det gjelder handel over internett. Hvilke lands kjøpslover er gjeldene ved netthandel? Er de elektroniske betalingssystemene trygge og hvordan fungerer en returrett dersom man ikke er fornøyd med den varen man får?

Passiv holdning

Jusprofessoren kritiserer de norske myndighetenes passive holdning til et juridisk rammeverk. Sverige, Danmark og Finland her engasjert seg i problematikken gjennom et prosjekt i regi av FN, men Norge har valgt å være på sidelinjen i denne prosessen.

- Jeg savner et norsk initiativ for å få avklart de juridiske spørsmålene. Norske myndigheter har ikke vilje til å delta i disse viktige prosessene, mener Torvund og advarer mot at Norge til sjuende og sist vil risikere å måtte godta de regelverk andre bestemmer.

I mangel av et internasjonalt regelverk har enkelte nasjoner og stater definert sine egne regler for den elektroniske handelen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer