Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Rettsløse når forsvaret gransker

- Alt svikter, mener Kjell Arne Bratli, Stortingets ombudsmann for Forsvaret.

KRITISERER GRANSKNINGENE: Kjell Arne Bratli. Foto: Leif Stang/Dagbladet
KRITISERER GRANSKNINGENE: Kjell Arne Bratli. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tidligere generalinspektør i Hæren, Lars J. Sølvberg, gikk fredag ut i Dagbladet og kritiserte Forsvarsdepartementet for å ha drevet utfrysing, jakt på syndebukker og for å kaste bort verdifulle personalressurser.

De siste årene har en rekke offiserer blitt gransket eller etterforsket, for så å bli renvasket i ettertid.

Brigadér Barthold Hals ble gransket i den såkalte laksesaken, der flere toppoffiserer ble beskyldt for å ha deltatt på lakseturer betalt av forsvarsleverandøren Thales.

- Resultatet av det har blitt at det ikke ble noe som helst av noen forføyninger eller liknende, sier Hals til Dagbladet.

Han er kritisk til granskningsformen han og de andre ble utsatt for.

- De som blir utsatt for slike granskninger er totalt rettsløse. Granskerne er både politi, dommer og alt, og de som granskes har ikke muligheten til å gjøre noe som helst for å renvaske seg, sier Hals, som nå leder Forsvarets Tradok-avdeling.

- Alt svikter

Kjell Arne Bratli, Stortingets ombudsmann for Forsvaret, mener at det er stor forskjell på kvaliteten i arbeidet til det regjeringsoppnevnte Dalseide-1-utvalget, og den granskningsgruppen som senere ble nedsatt under assisterende departementsråd Morten Tiller.

Den siste gruppen, Dalseide 2, skulle se på såkalte fordelsoverføringer til ansatte i Forsvaret, og påpekte i 2007 på mulig korrupsjon i forbindelse med en golftur til Alicante i 2004. Bratli arrangerte denne turen, hvor Siemens-topper dekket deler av utgiftene.

- Granskningsgrupper som Dalseide 2 ivaretar ikke rettssikkerheten, sier Bratli.

- Hva er det som svikter?

- Alt svikter. En granskningsrapport som dette blir som en privat granskning. Da kan man forklare seg i et intervju, men får ikke anledning til å svare på de påstandene som måtte komme fra en slik gruppe. Det betyr at gruppen opptrer både som aktor og dommer. Du er dømt i utgangspunktet, av en slik granskningsgruppe. Jeg anbefaler folk å ikke uttale seg til en slik granskningsgruppe, uten at de har nødvendig bistand, sier Bratli.

Færre granskninger

For to år siden satt Justisdepartementet ned et utvalg for å granske bruken av granskningskommisjoner, som er blitt kraftig kritisert.

Utvalget har ifølge Aftenposten foreslått at bare Regjeringen, ved Kongen i statsråd, skal kunne si ja til forslag om granskninger og at rettighetene til dem som involveres i granskninger styrkes kraftig.

- Terskelen for å sette i gang granskninger vil bli langt høyere, sa jusprofessor Johan Giertsen til avisa i mai.

Han mener det utelukkende er til det gode med færre granskninger.


- Urimelig

Forsvarsdepartementet mener Kjell Arne Bratlis påstander om at Dalseide I har en helt annen troverdighet enn Dalseide II faller på sin egen urimelighet.

- Det var Nils Dalseide som ledet arbeidet ved begge anledninger, og man benyttet man samme metodikk i undersøkelsene. Både i Dalseide I og II fikk de som ble nevnt i selve rapportene mulighet til å imøtegå innholdet før rapportene ble fullført, skriver Marita Isaksen Wangberg, informasjonsrådgiver i Forsvarsdepartementet, i en epost til Dagbladet.

Forsvarsdepartementet mener Dagbladet har sammenstilt en rekke ulike saker av helt forskjellig karakter og bakgrunn.

FØLTE SEG RETTSLØS: Brigader Barthold Hals. Foto: John Petter Reinertsen/FFS/SCANPIX
FØLTE SEG RETTSLØS: Brigader Barthold Hals. Foto: John Petter Reinertsen/FFS/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling