George Floyd

Rettsmedisiner: - Fortsatt drap

Rettsmedisinere Andrew Baker, som i mai i fjor konkluderte med at George Floyd var blitt drept, sto i retten fredag fast ved dette.

KJÆRESTE: Courteney Ross  var avdøde George Floyds kjæreste. Torsdag vitnet hun i rettssaken mot Derek Chauvin. Hun var tydelig preget, og brast i gråt da aktoratet vise fram et bilde av hennes avdøde kjæreste. Video: AP / NTB Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Den tidligere politimannen Derek Chauvin står siktet for drap i Minneapolis etter at Floyd døde under pågripelse i mai i fjor. Saken vakte voldsom oppmerksomhet over hele USA og verden og utløste enorme demonstrasjoner mot politivold og rasisme.

Fredag vitnet rettsmedisineren i Hennepin County, Andrew Baker, i saken. Han mener det var politiets maktbruk som førte til at Floyd døde, selv om han også hadde andre underliggende hjerteproblemer og brukte narkotiske midler.

Videoer fra hendelsen viser hvordan Chauvin presset kneet sitt mot nakken til Floyd i ni minutter og 29 sekunder.

STÅR FAST: Rettsmedisiner Andrew Baker i Hennpin County står fast på sin beskrivelse av dødsfallet til George Floyd som et drap. Foto: Court TV via AP, Pool
STÅR FAST: Rettsmedisiner Andrew Baker i Hennpin County står fast på sin beskrivelse av dødsfallet til George Floyd som et drap. Foto: Court TV via AP, Pool Vis mer

- Drap

I sin rapport i mai i fjor skrev Baker at dødsfallet var et drap. Det betyr at han anser at dødsfallet ble forårsaket av en annen person. Samtidig betyr det ikke nødvendigvis at Chauvin er skyldig etter tiltalen.

- Ja, jeg vil fortsatt klassifisere det som et drap i dag, sa Baker i retten fredag, ifølge CNN.

BEKYMRET: 911-operatøren Jena Scurry er blant vitnene i rettssaken mot den tidligere politimannen Derek Chauvin. Han står tiltalt for å ha drept George Floyd under en pågripelse i fjor. Scurry hadde tilgang på direktesendte overvåkningsbilder av pågripelsen, og reagerte på det hun så. Video: AP / NTB. Reporter: Marie Røssland Vis mer

Han beskriver hvordan han mener Floyd døde av politiets maktbruk under pågripelsen. Særlig presset mot nakken skal ha ført til at han ikke fikk tilstrekkelig oksygen.

Ifølge Baker hadde Floyd høyt blodtrykk og andre underliggende problemer, som et forstørret hjerte og to fortettede pulsårer. Det innebærer blant annet at han trenger mer oksygen. I tillegg øker adrenalinet i en opphisset situasjon, noe som igjen gjør at hjertet slår fortere. I tillegg hadde han narkotiske stoffer i kroppen.

I retten sier Baker at alt dette var medvirkende, men ikke utløsende årsaker til at Floyd mistet livet.

- Politiets maktbruk

- Etter min mening var politiets maktbruk og trykket på nakken akkurat mer enn hva Floyd kunne tåle med tanke på tilstanden til hjertet hans, sa Baker i rettssalen.

Rettsmedisinere fortalte også at han bevisst hadde unngått å se videoene av pågripelsen før han undersøkte Floyd.

- Jeg ville ikke at det skulle påvirke undersøkelsen min ved at jeg foretok den med forutinntatte forestillinger som kunne sende meg i en eller annen retning, sier Baker.

Andre medisinske eksperter har tidligere i rettssaken vitnet om at Floyd døde av oksygenmangel fordi pusten hans ble hindret da han lå på magen med hendene i håndjern på ryggen, og Chauvin presset et kne mot halsen hans.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer