Rettsmedisinerne sannsynliggjør Andersens forklaring

KRISTIANSAND (Dagbladet): Rettsmedisinerne styrker forklaringen til drapstiltalte Jan Helge Andersen (20). Andersen fulgte nøye med da de to sakkyndige forklarte seg i retten i går, mens Viggo Kristiansen (21) stirret i bordet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke en eneste gang kikket Viggo Kristiansen opp under gårsdagens rettsforhandlinger. Jan Helge Andersen derimot virket både skjerpet og interessert. Men han slo blikket ned hver gang et nytt bilde fant veien til overheaden. Et par ganger gløttet han opp, men ville ikke følge med i billedvisningen. Bare når de skjematiske tegningene ble vist, torde han se opp.

I går forklarte de rettsmedisinsk sakkyndige, professor Torleiv Rognum og førsteamanuensis Kari Ormstad, om hvilke funn de gjorde under obduksjonene av jentene.

Kan stemme

Funnene kan stemme med det Jan Helge Andersen tidligere har forklart om hvordan Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble mishandlet og drept.

- Det er en rimelig forklaring, sa førsteamanuensis Kari Ormstad. Hun understreker overfor Dagbladet at det ikke betyr at Andersens forklaring dermed er riktig.

Jan Helge Andersen har forklart seg i detalj om hva som skjedde på åstedet. Foreløpig er det ikke mulig å påvise at 20-åringen lyver. Men det finnes flere andre forklaringer som ville gitt de samme funnene.

Andersen har tilstått at han tok livet av åtte år gamle Stine Sofie Sørstrønen. Han har også tilstått å ha hatt utuktig omgang med henne, men nekter for voldtekt.

Lyver?

Påtalemyndigheten mener at DNA-funnene tyder på at Andersen lyver om det siste punktet. Nå kan det likevel vise seg at Andersen snakker sant.

DNA-funnene i saken har lenge vært usikre. I går ble det klarlagt at det er gjort funn fra to menn på den ene jenta og fra en mann på den andre. Funnene er ikke fullverdige DNA-profiler, men viser at det er en mann med samme DNA-type som Viggo Kristiansen og en mann med samme DNA-type som Jan Helge Andersen som står bak voldtektene.