TILLOTT FOTOGRAFERING: Anders Behring Breivik lot seg fotografere da han ble framstilt for forlenget varetektsfengsling i Oslo Tingrett. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
TILLOTT FOTOGRAFERING: Anders Behring Breivik lot seg fotografere da han ble framstilt for forlenget varetektsfengsling i Oslo Tingrett. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADETVis mer

Rettspsykiater mener Breivik ikke framsto psykotisk

- En umoden person med ekstreme politiske standpunkter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrorsiktede Anders Behring Breivik er langt fra paranoid schizofren, mener den mangeårige rettspsykiateren Henning Værøy.

Værøy observerte Brevik da massedrapsmannen ble varetektsfengslet for ti nye uker i Oslo tingrett mandag ettermiddag.

- Jeg klarer på ingen måte å finne noen spor av psykose hos Breivik. Det virker heller ikke på noen måte som om vi står overfor et psykiatrisk tilfelle, sier Værøy til VG.

Han lar seg friste til å sette en mer folkelig karakteristikk av Breivik:

- Det han kommer med er rett og slett tøv og sprøyt. Han virker som en umoden person med ekstreme politiske standpunkter, sier Værøy.

Værøy mener Breivik i tingretten mandag hadde knekt koden for hvordan han skulle få taletid, og la merke til at Breivik opptrådte høflig og langt mer trygg på seg selv enn ved forrige fengslingsmøte.

- En person som lider av paranoid schizofreni, ville ikke klart å opptre på samme måte, sier han.

Selv om Breivik framsto som velorganisert og klar under fengslingsmøtet, er det likevel ingen garanti for at han er tilregnelig, sier spesialpsykolog Pål Grøndahl til NTB. Også Grøndahl var til stede under fengslingsmøtet.

- Måten han kler seg på, at han viser egenomsorg, at han har flyt i talemåten og andre forhold, taler jo ikke for at han lider av paranoid schizofreni. Men det utelukker det ikke, sier Grøndahl.

Psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim konkluderte i sin rapport i november med at Breivik er paranoid schizofren og strafferettslig utilregnelig. Selv har Breivik sagt at han ikke vil snakke med de nyoppnevnte rettspsykiaterne Terje Tørrisen og Agnar Aspaas, som skal gjøre en ny vurdering av hans mentale helse.

(NTB)