MR-UNDERSØKES: De rettsoppnevnte psykiaterne som vurderer terrorsiktede Anders Behring Breivik, ønsker å MR-undersøke Breiviks hjerne. Foto: Øistein N. Monsen
MR-UNDERSØKES: De rettsoppnevnte psykiaterne som vurderer terrorsiktede Anders Behring Breivik, ønsker å MR-undersøke Breiviks hjerne. Foto: Øistein N. MonsenVis mer

Rettspsykiatere skal MR-undersøke Breiviks hjerne

Derfor blir den rettspsykiatriske rapporten utsatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De rettsoppnevnte psykiaterne som vurderer terrorsiktede Anders Behring Breivik, ønsker å MR-undersøke Breiviks hjerne.

De to rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby klarer ikke å levere sin rapport til avtalt tid 1. november. En av grunnene til at de nå har fått utsettelse til 30. november, er ifølge VG at de ikke har fått gjennomført MR-undersøkelsen.

Ved en MR-undersøkelse kan man avdekke eventuelle skader eller svulster i hjernen, men den kan ikke avdekke noen psykiatrisk diagnose, sier Per Børre Husebø som har jobbet som rettspsykiater siden 1977.

Pål Grøndahl som har vært rettspsykiater i nærmere hundre straffesaker, sier en MR-undersøkelse kan påvise avvik i hjernen som det ikke er mulig å påvise ved kliniske undersøkelser.

Breivik selv skal ikke ha noen motforestillinger mot å få hjernen fotografert. Det er først og fremst praktiske årsaker til at det ennå ikke har blitt noen MR-undersøkelse, skriver VG.

Ingen av partene i saken - statsadvokaten, Breiviks forsvarer eller bistandsadvokatene, har innvendinger til utsettelsen, opplyser Oslo tingrett på sine nettsider.

De to psykiaterne skal avgjøre om Breivik er strafferettslig tilregnelig.

(NTB)