KUN HÅNDSKREVNE NOTATER:: De rettspsykiatrisk sakkyndige Synne Sørheim og Torgeir Husby tok ikke opp samtalene med Anders Behring Breivik på bånd. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
KUN HÅNDSKREVNE NOTATER:: De rettspsykiatrisk sakkyndige Synne Sørheim og Torgeir Husby tok ikke opp samtalene med Anders Behring Breivik på bånd. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Rettspsykiatere tok ikke opp Breivik-samtaler

Har kun håndskrevne notater fra samtalene med den terrorsiktede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby som kom med sin konklusjon om Anders Behring Breivik før jul, har kun håndskrevne notater fra samtalene med den terrorsiktede.

Dermed blir det umulig å etterprøve hva Breivik faktisk sa til psykiaterne i de til sammen 36 timene med samtaler, heller ikke hvordan samtalene forløp, skriver Dagsavisen.

- Rapporten om Anders Behring Breivik har til de grader synliggjort at diagnosen og konklusjonen er et resultat av et klinisk skjønn. En helt rimelig slutning er at et observert materiale må være tilgjengelig for andre på video- og lydopptak. Ellers blir dette et privat univers, sier professor i klinisk psykologi, Siri Erika Gullestad, til avisa.

Hun peker på at dette er et krav som stilles i forskningen.

Rettssikkerheten Advokat John Christian Elden som gjennom sitt advokatkontor representerer 170 ofre for 22. juli-terroren, er enig og kaller saken uheldig.

- Manglende etterprøvbar dokumentasjon svekker rettssikkerheten. Lyd- og videoopptak gir samfunnet innsikt og mulighet for kontroll. Det har langt større verdi enn en upresis gjengivelse og fortolkning av en skriftlig erklæring, sier han.

Elden mener 36 timer med videoopptak fra samtalene ville hatt stor verdi for rettspsykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrisen som skal komme med en ny vurdering av Breivik, ikke minst siden Breivik har nektet å snakke med dem.

Breivik kaller 80 prosent av sakkyndigrapporten til Sørheim og Husby for latterlig oppspinn og får muligheten til å begrunne dette i sin varslede kronikk, i trygg forvissning om at innholdet i samtalene han hadde med dem ikke ble dokumentert med lyd og bilde.

Avhørsopptak Dersom Aspaas og Tørrisen ønsker å se hvordan Breivik oppførte seg i tiden etter terrorangrepene, må de ty til de 170 timene med politiavhør. Her er alt dokumentert på video.

Lederen av Den rettsmedisinske kommisjon, Tarjei Rygnestad, sier det ikke er noe krav om at de sakkyndiges arbeid skal kunne etterprøves, men legger til at det ikke er noe som hindrer at det blir gjort.

- Det er ikke noe til hinder for lyd- og bildeopptak i rettspsykiatrien, men det kreves at observanden vil det og samarbeider. Det er frivillig, sier han.

(NTB)