Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettspsykiaterne: De tiltalte levde i en fantasiverden

De tiltalte i Tom Halvorsen-saken levde i en fantasiverden. Drøm om makt og penger var drivkraften for den 26 år gamle hovedmannen fra Vietnam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men verken 26-åringen, som var innehaver av ungdomsdiskoteket Rockefeller der drapet skjedde, eller den 25 år gamle Sandnes-mannen som skjøt, har mangelfullt utviklede eller varig svekkede sjelsevner, mener rettspsykiaterne.

Ifølge ekspertene har den 26 år gamle vietnameseren alvorlige personlighetsforstyrrelser, men plagene hans kan ikke oppfattes som sinnssykdom.

Ikke sinnsyk

Heller ikke den 25 år gamle Sandnes-mannen som fyrte av det første skuddet mot Tom Halvorsen, var sinnsyk i gjerningsøyeblikket. Men han kan ha hatt en viss nedsettelse av bevisstheten da han skjøt i hasjrus natt til 1. mai i fjor.

De tre rettspsykiatriske ekspertene - professor i sosialmedisin og spesialist i psykiatri, Berthold Grünfeld, førsteamanuensis Hans Jacob Stang og professor i sosialmedisin, psykiater Kjell Noreik - la i Jæren herredsrett på Bryne mandag fram sin vurdering av de to tiltalte. De tre skulle vurdere om det er aktuelt med sikring av de to.

Den judisielle observasjonen har betydning for spørsmålet om fare for gjentagelse. Det er opp til retten å avgjøre om sikring er nødvendig.

Planlagt

- Det dreier seg om en gjeng som gjennom dager og uker planla fiksing på ulike plan i en fantasiverden. Graden av innhold varierte for deltakerne, fremholdt Grünfeld.

Han påpekte at den 25 år gamle Sandnes-mannen ikke er noen kynisk drapsmann, men har mangelfullt utviklede sjelsevner - mye grunnet adferdsforstyrrelser fra 17-årsalderen og en ustrukturert livsførsel.

25-åringen har distansert seg fra drapet, og Grünfelds inntrykk var at han var en passiv medvirker som gjerne skulle «fikse saker» - alt fra å skremme til å likvidere.

Ifølge rettspsykiateren er det usikkert om han forsto at det dreide seg om drap. 25-åringen gled inn i hendelseforløpet og følte seg presset til å skyte Tom. Han var sterkt påvirket av den antatte hovedmannen som han sto i et avhengighetsforhold til.

I drapssituasjonen oppfattet han det som om det var ham eller Halvorsens liv det sto om, påpekte Grünfeld, som mente at 25-åringen var tilregnelig i rettspsykiatrisk forstand.

- Han er evnemessig normalt utstyrt, men mangler mye på det følelsesmessige området. Han er som en skute uten ror, viljeløs, og lider under denne holdningsløsheten selv. For å dempe plagene tyr han til rus - til hasj og alkohol, sa Berthold Grünfeld i retten.

Penger og makt

For den 26 år gamle vietnameseren var tanker om penger og makt drivkraften, framholdt professor Kjell Noreik. 26-åringen kom fra Saigon til Norge som 12-åring og fabulerte om å bli en rik mann, så rik at han kunne kjøpe seg til presidentembete i Vietnam.

Vietnameseren har alvorlige personlighetsforstyrrelser og tre opphold bak seg på Rogaland psykiatriske sykehus.

- Mye kan skyldes hans bruk av anabole steroider gjennom flere år. Etter avsluttet bruk har han hatt hallusinasjoner, depresjoner og angst, og klarer ikke å skille mellom fantasi og realiteter. Uten å ta stilling til skyldspørsmålet, er han den mest begavede, eldste og best organiserte av de tiltalte. Han har trang til å dominere, bestemme og ha makt - uten at det dermed kan slås fast at han er lederen, sa professor Noreik i retten.

(NTB)