Rettssak i to år til 250 mill

STAVANGER (Dagbladet): Mandag starter den grensesprengende rettssaken mellom Esso og Smedvig. Deres milliardkamp i byretten vil ta to år og kan koste nærmere 250 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er selskapene Esso og Smedvig som barker sammen i norgeshistoriens lengste rettsoppgjør. De krangler om regningen etter at oljeproduksjonsskipet «Balder» ble fire milliarder kroner dyrere enn planlagt.

Og dette er virkelig saken som får rekordene til å falle:

  • Smedvig har saksøkt Esso for 2,6 milliarder kroner. Essos motsøksmål er på 3,5 milliarder.

Begge parter vil kreve saksomkostninger, som vil beløpe seg til mellom 200 og 250 millioner kroner.

  • Sakspapirene fyller 3500 ringpermer. Byretten har leid et eget lager for å få plass til alle dokumentene.
  • Det er satt av 237 rettsdager til å behandle saken, og dom faller sannsynligvis ikke før vinteren 2002.

- Meningsløst

Stavanger byrett regner med at saken vil koste staten 4- 5 millioner kroner. Men partene betaler bare et standardgebyr på 3090 kroner! Byrettsjustitiarius Olav T. Laake synes dette er meningsløst.

- Når søksmålene er på over 100 millioner kroner, burde vi hatt anledning til å ta en halv million i gebyr. Men departementet har sagt nei, sier Laake.

Byrettens kostnader er likevel en oljedråpe i havet i forhold til det selskapene har betalt dyre advokater, økonomer og ingeniører som har forberedt saken. Smedvig regner med utgifter på 80 millioner kroner. Esso, som har bevisbyrden, utelukker ikke at de kommer opp i det dobbelte.

Kostbart

- Vi har hatt 20- 30 mennesker i arbeid til enhver tid over flere år. For oss blir dette en kostbar affære, sier informasjonssjef Per Schøyen.

Dommen ventes å falle om to års tid. Men sannsynligvis vil den bli anket til lagmannsretten, uansett utfall. Dermed kan det gå enda flere år - og enda mer penger - før Balder-saken er løst.