Rettssak mot CIA i Italia

Rettergangen mot 26 statsborgere fra USA, alle unntatt én agenter for CIA, og sju italienere, deriblant den tidligere militære etterretningssjefen, åpner i Milano i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dette er den første straffeprosessen i Europa mot USAs hemmelige og ulovlige arrestasjoner og bortføringer av mistenkte terrorister. De er tiltalt for å ha tatt til fange Osama Moustafa Hassan Nasr, en muslimsk geistlig som også går under navnet Abu Omar, på gata i Milano i 2003. USAs etterretningstjeneste CIA fløy fangen til Egypt, hvor han ble torturert og avhørt.

De tiltalte fra USA er ikke tilstede. De antas å oppholde seg i hjemlandet. Men i Italia kan de tiltales og dømmes in absentia.

En av dem er Robert Seldon Lady, tidligere stasjonssjef for CIA i Milano. Han sier han var imot å bortføre imamen, men ble nedstemt. I Italia har han etterlatt en villa som han hadde kjøpt for sparepengene sine, men neppe kan bruke mer.

General Pollari

General Nicoló Pollari, tidligere sjef for SISMI, den militære etterretningstjenesten, som fikk sparken av statsminister Romano Prodi i november i fjor, er tiltalt sammen med flere underordnede for å ha hjulpet CIA. Han etterforskes i tillegg for å ha misbrukt etterretningstjenesten til å overvåke over 200 italienske og utenlandske dommere, samt journalister og politikere mens Silvio Berlusconi var statsminister. Berlusconi følte seg, som kjent, «forfulgt» av «røde» dommere og journalister.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer