Rettssak mot CIA i Italia

Rettergangen mot 26 statsborgere fra USA, alle unntatt én agenter for CIA, og sju italienere, deriblant den tidligere militære etterretningssjefen, åpner i Milano i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er den første straffeprosessen i Europa mot USAs hemmelige og ulovlige arrestasjoner og bortføringer av mistenkte terrorister. De er tiltalt for å ha tatt til fange Osama Moustafa Hassan Nasr, en muslimsk geistlig som også går under navnet Abu Omar, på gata i Milano i 2003. USAs etterretningstjeneste CIA fløy fangen til Egypt, hvor han ble torturert og avhørt.

De tiltalte fra USA er ikke tilstede. De antas å oppholde seg i hjemlandet. Men i Italia kan de tiltales og dømmes in absentia.

En av dem er Robert Seldon Lady, tidligere stasjonssjef for CIA i Milano. Han sier han var imot å bortføre imamen, men ble nedstemt. I Italia har han etterlatt en villa som han hadde kjøpt for sparepengene sine, men neppe kan bruke mer.

General Pollari

General Nicoló Pollari, tidligere sjef for SISMI, den militære etterretningstjenesten, som fikk sparken av statsminister Romano Prodi i november i fjor, er tiltalt sammen med flere underordnede for å ha hjulpet CIA. Han etterforskes i tillegg for å ha misbrukt etterretningstjenesten til å overvåke over 200 italienske og utenlandske dommere, samt journalister og politikere mens Silvio Berlusconi var statsminister. Berlusconi følte seg, som kjent, «forfulgt» av «røde» dommere og journalister.

Da Romani Prodi overtok Chigi-palasset etter Berlusconi oppdaget man at SISMI hadde satt opp et hemmelig spionreir i Via Nazionale like ved, hvor man samlet tusenvis av hemmelige rapporter om hundrevis av personer. SISMI avleste all e-post, gjennomførte tidvis avlytting av telefonene og noen ganger fulgte de etter de overvåkede dommerne, journalistene og politikerne i gatene. De sendte også virus til datamaskinene deres.

Torturert

Abu Omar var under etterforskning i Italia, mistenkt for å ha rekruttert unge menn til opprøret i Irak, da CIA «stjal» ham fra etterforskerne. Han var på vei til en moské i Milano 17. februar 2003 da han klokka 12.30 ble tatt til fange av ei gruppe menn som utga seg for å være politifolk. Han ble kjørt til USAs militære base Aviano, nord i Italia. Derfra ble han fløyet til den amerikanske basen Ramstein i Tyskland og derfra til Kairo i Egypt.

Der, hevder Abu Omar, ble han utsatt for grov tortur i fengselet Al Tora. 20. april 2002 ble han sluppet ut og klarte å ringe fra Alexandria til kona. Han fortalte om tortur, og kona varslet politi og journalister i Italia. Få dager etterpå ble han igjen tatt og ført tilbake i Al Tora. Da han til slutt slapp ut i februar i år fortalte han til den spanske avisa El País at nyrene er ødelagt av tortur. «Jeg er død av skrekk», sa han videre.

La igjen spor

Etterforskerne i Italia hadde ikke store vansker med å avsløre «jaktlaget» fra CIA. Mobiltelefonene deres tilhørte USAs ambassade og var på åstedet da Abu Omar ble tatt til fange. De brukte telefonene på veien og inn i Aviano-basen. Etterpå hadde de en grundig «seiersfest» på et hotell, hvor de la igjen regninger for oppsiktsvekkende beløp. Og et par blant dem tok ei «kosehelg» på et strandhotell, hvor de lag igjen nye, store regninger. Dette og mer til ligger hos påtalemakta.

Hele denne affæren har vært en sann plage for Prodi og hans regjering. Retten har bedt Prodi om å begjære de 26 tiltalte fra USA utlevert. Men alle vet at USA ikke utleverer sine egne etterretningsfolk til andre land.

Prodi har ikke ønsket å gjøre et vanskelig forhold til USA enda vanskeligere ved å be om utlevering. Men hans regjering hviler både i Deputertkammeret og i Senatet på politiske krefter som for all del vil yppe til strid med USA. Samtidig er han og de andre statsrådene rasende på de tidligere lederne for SISMI og deres tolking av sitt oppdrag om «å verne statens sikkerhet».

<B>TATT AV CIA: Abu Omar var under etterforskning i Italia, mistenkt for å ha rekruttert unge menn til opprøret i Irak, da CIA «stjal» ham fra etterforskerne på gata i Milano. Han ble kjørt til USAs militære base Aviano, nord i Italia. Derfra ble han fløyet til Tyskland og videre til Kairo i Egypt.