Rettssak mot London-politiet etter Menezes-drapet

Mistenkt for å være selvmordsbomber, drept av politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

London-politiet stilles for retten mandag i forbindelse med drapet på brasilianeren som ble mistenkt for å være en selvmordsbomber.

Jean Charles de Menezes ble skutt sju ganger i hodet på en T-bane i London av polititjenestemenn som feilaktig identifiserte ham som en selvmordsaksjonist.

27-åringen ble drept 22. juli 2005, dagen etter at fire menn forsøkte å gjennomføre fire bombeangrep mot Londons transportsystem.

Påtalemyndigheten fremmer sak mot London-politiet etter at den i fjor kom fram til at det ikke var nok bevis til å stille polititjenestemennene som deltok i aksjonen for retten.

Den beslutningen førte til sterke reaksjoner fra Menezes familie.

Menezes bodde tilfeldigvis i samme bygning som Hussein Osman, en av fire menn som tidligere i år ble fengslet i forbindelse med de mislykkede angrepene.

Da elektrikeren Menezes forlot huset for å dra på jobb 22. juli 2005, ble han skygget av to polititjenestemenn. Da han gikk på T-banevogn ved stasjonen Stockwell dyttet bevæpnet politi ham i gulvet og skjøt ham sju ganger i hodet og en gang i skulderen.

En rapport fra den uavhengige klagenemnda for politisaker slo fast at Menezes ikke hadde oppført seg på en måte som kunne vekke mistanke.

DREPT: Matozinho Otoni da Silva, far til Jean Charles de Menezes, viser fram et bilde av sønnen som ble drept 22. juli 2005. Foto: EPA/Alexandre MOTTA/AEstado/SCANPIX
DREPT: Matozinho Otoni da Silva, far til Jean Charles de Menezes, viser fram et bilde av sønnen som ble drept 22. juli 2005. Foto: EPA/Alexandre MOTTA/AEstado/SCANPIX Vis mer

(NTB)