Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken etter Mont Blanc-brannen i gang

39 mennesker brant i hjel i tunnelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire forretningsselskaper og tolv enkeltpersoner møtte mandag for en fransk domstol, tiltalt for uaktsomt drap i Mont Blanc-tunnelen i 1999. Til sammen omkom 39 mennesker i katastrofebrannen i tunnelen.

Den svenske bilfabrikken Volvos lastebildivisjon er blant de tiltalte i rettssaken i Bonneville, 120 kilometer nordøst for Lyon i Sør-Frankrike. Brannen oppsto da det tok fyr i en Volvo lastebil fullastet med mel og margarin.

Blant de tiltalte er også sjåføren som kjørte den belgiskregistrerte bilen, belgieren Gilbert Degrave. Dessuten sitter den franske byen Chamonix\' borgermester Michel Charlet, franske og italienske tjenestemenn og representanter for tunneloperatøren SITMB på tiltalebenken.

«Hendelig»

Ifølge aktoratet oppsto brannen da en teknisk feil i motoren på lastebilen førte til at det lekket ut olje. Deretter tok oljen fyr. Den svenske bilfabrikken avviser at den har rettslig ansvar for dette, og sier at lekkasjen oppsto som følge av et tragisk, men hendelig uhell.

- Vi garanterer at alle lastebiler vi produserer, er pålitelige og holder høy kvalitet. Vi er sikre på at brannen ikke skyldtes en konstruksjons- eller produksjonsfeil, heter det i en erklæring fra Tommy Kohle som er sjeftalsmann for Volvo Lastvagnar.

Retten i Bonneville skal avhøre rundt 180 vitner, og rettssaken ventes å pågå til 29. april. Hvis personene som er tiltalt blir funnet skyldige, risikerer de opp til tre års fengsel og bøter på inntil 45.000 euro eller vel 370.000 kroner.

Skjerpet

ETTERLATTE: 39 mennesker omkom i branninfernoet. Advokat Alain Jakubowicz representerer pårørende. Foto: SCANPIX
ETTERLATTE: 39 mennesker omkom i branninfernoet. Advokat Alain Jakubowicz representerer pårørende. Foto: SCANPIX Vis mer

Mont Blanc-katastrofen og andre tunnelbranner har ført til skjerpede regler for sikkerheten i veitunneler.

- Men det er ikke snakk om noen dramatiske forandringer, sier det svenske Vägverkets tunnelekspert Bernt Frejholtz til nyhetsbyrået TT.

- De tre alpetunnelene som har vært rammet av brann, har bare ett løp, sier Frejholtz. I Sverige bygges tunnelene som oftest med doble løp, og derfor er det liten fare for katastrofer på linje med dem som rammet St. Gotthard-, Tauern- og Mont Blanc-tunnelene, mener han.

Operatørselskapet SITMB kunngjorde sist fredag at det har utbetalt 13,5 millioner euro, eller 111,5 millioner kroner, i erstatninger til de etterlatte etter de 39 dødsofrene. Men selskapet vil ikke vedgå noen form for skyld.

(NTB)