Rettssaken i Trondheim måtte avbrytes - meddommer var psykisk utviklingshemmet: Forsto ingenting

Rettssaken ble avbrutt da retten, etter en dag med rettsforhandlinger, oppdaget at en av lekdommerne var psykisk utviklingshemmet.

BEKLAGER: Lederen for komitteen som plukker ut fylkets meddommere beklager glippen og sier hun skal forbedre rutinene. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
BEKLAGER: Lederen for komitteen som plukker ut fylkets meddommere beklager glippen og sier hun skal forbedre rutinene. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ankesaken måtte utsettes etter det ble klart at mannen ikke var egnet til å fullføre oppdraget, skriver NRK.

Det var fire lekdommere og tre fagdommere som tok sete under meddomsretten i Trondheim tinghus for litt siden. Dommerne skulle avgjøre skyld og straff i en sak som gjaldt en mann som er dømt til forvaring for drap. Mannen, som soner dommen sin i Trondheim fengsel, har bedt om prøveløslatelse.

Ifølge NRK gikk den første rettsdagen ut på at tiltalte forklarte seg og at vitner vurderte om det var noen risiko for at mannen skulle slippes fri.

Det var ikke før etter at retten var hevet for dagen og fagdommerne avgjorde å møte med meddommeren for å snakke om hva de hadde observert og opplevd under rettsmøtet, at de begynte å ane ugler i mosen.

Nedsatte, mentale ferdigheter

I lagmannsrettens avgjørelse kommer det frem at meddommeren verken har forstått hvem som har vitnet eller hva de har sagt. Han husker heller ikke å ha hørt ordet «risikovurdering» under rettssaken.

Fagdommerne avgjorde å undersøke meddommerens bakgrunn, og det kom frem at vedkommende har diagnosen lettere utviklingshemmet. Det ble også klart at han «har nedsatt kognitiv funksjon og reduserte mentale ferdigheter». Videre viser det seg at han både har gått på skole for utviklingshemmede og er under økonomisk vergemål av en advokat, skriver NRK.

På bakgrunn av disse faktorene avgjorde lagmannsretten at meddommeren ikke er «personlig egnet» til å jobbe som meddommer. Kravet om hvem som får lov til å velges som meddommer står oppført i domstollovens paragraf 70.

- Beklagelig

Den eneste formelle undersøkelsen som ble gjort av mannen før rettssaken begynte var at politiet sjekket vandelen hans. Ingen bedømte om han var egnet for oppdraget eller ikke.

Ingen, verken aktor, førsteadvokat Dennis Danielsen eller forsvareren i saken, Arve Opdahl, lot heller merke til at noe var galt med lekdommeren mens rettssaken pågikk. Danielsen sier til NRK at han synes det er veldig spesielt.

Sissel Trønsdal leder komitteen som har plukket ut fylkets meddommere. Hun sier glippen er beklagelig.

- Vi skal gå gjennom meddommerlistene igjen og bedre rutinene, sier hun i en tekstmelding til NRK.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer