Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Birkedal kan komme opp midt i valgkampen

Siv Jensen kan bli nødt til å bytte ut valgkamp med rettssak.

RETTSSAK I VALGKAMP: Dersom politiet og Statsadvokaten ønsker å ta ut tiltalte mot Trond Birkedal, kan rettssaken komme opp midt i valgkampinnspurten. Da kan Siv Jensen bli nødt til å bytte valgkamp mot å møte opp i Stavanger tingrett. Foto: Øistein Norum Monsen
RETTSSAK I VALGKAMP: Dersom politiet og Statsadvokaten ønsker å ta ut tiltalte mot Trond Birkedal, kan rettssaken komme opp midt i valgkampinnspurten. Da kan Siv Jensen bli nødt til å bytte valgkamp mot å møte opp i Stavanger tingrett. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Stavanger anslår at en eventuell rettssak mot Trond Birkedal (33) kan komme opp i august eller september.

Dette er det verst tenkelige tidspunktet for Siv Jensen og Fremskrittspartiet. Kommunevalget 2011 avholdes 11. og 12. september.

Beramming Politiadvokat Karsten Monsen ved Stavanger politidistrikt leder etterforskingen.

- Påskeferien og noen andre saker jeg har liggende gjør at tiltalespørsmålet tidligst kan bli avgjort i mai, sier han.

Så skal saken en tur innom statsadvokaten. Det anslår han vil ta et par uker.

- Tre måneders berammingstid er vel det vi kan regne med, sier Monsen.

Han har god erfaring med å beramme saker for Stavanger tingrett.

- Så da kan det bli rettssak i august eller september?

- Ja det kan godt være aktuelt. Men det er mange brikker som skal alle på plass fram til den tid, sier han.

Han forteller at hans kalender er åpen etter sommeren og at han ikke skal være noen brems i forhold til å få saken opp så fort som mulig da.

Avhør En rekke Frp-topper må regne med å bli innkalt som vitner i rettssaken. Generalsekretær Geir Mo var inne til avhør fredag ettermiddag.

Det var også formann i Fremskrittspartiets ungdomsorganisasjon (FpU) Ove Vanebo. Det er ventet at også partileder Siv Jensen vil bli kalt inn til avhør.

Disse må også regne med å bli kalt inn for å vitne i en eventuell straffesak mot Trond Birkedal.

Det tidligere sentralstyremedlemmet og ordførerkandidaten i Stavanger er nå fengslet og siktet for å ha hatt sex med en mindreårig gutt. Birkedal nekter for dette forholdet.

Han er også siktet for å ha filmet uvitende gjester nakne i hans eget boblebad. Valgforsker og Ap-medlem Frank Aarebrot tror en rettssak midt i valgkampen vil bli svært vanskelig for partiet.

Påminnelse - Velgerne som reagerer negativt i dag, og som kanskje har lagt dette bak seg til høsten, vil bli minnet på alt dette i det de er i ferd med å gå til stemmeurnene, sier han.

Han mener avstand i tid til et valg er avgjørende for hvilke konsekvenser en slik sak vil få.

- Det er faktisk viktigere enn sakens innhold, sier han.

Valgforskeren mener en sak med guttesex som hovedingrediens slår ekstra dårlig an blant Frp-velgerne.

- Hvis du ser på velgermassen deres så står de ikke så langt fra KrF. De er ikke av de mest liberale når det kommer til homofili og seksualmoral, sier han.

Ifølge Aarebrot er det ingen lett vei ut av uføret for partiet nå. Fredag kveld kunne Dagbladet fortelle at Siv Jensen har visst om overgrepsanklagene mot Birkedal helt siden oktober 2009.

Hagen som Drillo - De kunne kommet ut av dette med å ofre Geir Mo. Men nå står jo Siv Jensen med møkk til halsen rett ved siden av Mo. Nå kan de ikke lenger sparke Geir Mo uten at det får konsekvenser for Siv Jensen. Enten må de leve med den ledelsen de har å gå gjennom rettssaker og det hele, eller så må de foreta et dramatisk lederskifte snart.

Aarebrot ser to klare alternativer.

- Per Sandberg har jo sagt at han ikke kjente til dette. Og så har du den gamle sirkushesten Carl I. Hagen. Det er jo tydelig at han angrer på at han sa farvel til rikspolitikken. Han kan jo komme tilbake å bli Frp?s Drillo, sier han.

SIKTET: Trond Birkedal er siktet i saken. Han nekter straffskyld for det mest alvorlige forholdet. Foto: Geir Otto Johansen/Scanpix
SIKTET: Trond Birkedal er siktet i saken. Han nekter straffskyld for det mest alvorlige forholdet. Foto: Geir Otto Johansen/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media