Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot French utsatt på nytt

Denne gangen fordi French ikke var i stand til å snakke for seg.

SVÆRT PREGET: Rettsaken mot Joshua French startet i dag i Ndolo-fengselet i Kinshasa. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SVÆRT PREGET: Rettsaken mot Joshua French startet i dag i Ndolo-fengselet i Kinshasa. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA/OSLO (Dagbladet): Etter at Joshua French ville at advokaten skulle snakke for seg, valgte dommer Serge Kabondo å utsette saken. Den er nå utsatt til tirsdag 21. januar.

- Den tiltalte er ikke i stand til å svare på spørsmål. Vi kan ikke dømme advokaten hans. Vi må derfor utsette saken. Saken blir utsatt, sa dommer Serge Kabondo.

Den britiske diplomaten Edward Roberts fulgte rettssaken i dag.

- Jeg syntes det er rart at de setter en vilkårlig dato, i stedet for å utsette saken til Joshua French er frisk, sier Roberts til Dagbladet.

Joshua French opplyste tidlig retten om at han var veldig sliten og ikke i stand til å svare for seg. Da ville han at advokaten skulle svare for seg.

- Jeg er ikke syk, men veldig sliten. Jeg foretrekker at advokaten min snakker i mitt navn, sa French.

Dette gikk derimot ikke dommeren med på.

«Respekterte» ikke retten Mens dommeren snakket, ba French om ordet for å gjenta at han ba om at advokaten snakker i hans sted. Da ble han irettesatt av Kabondo.

- Du må respektere retten. Ber du om at advokaten skal si noe må du hviske det i øret hans. Du skal ikke be om ordet. Vi er ikke vant til slik oppførsel, sa dommeren til French.

Det var med en gang ikke klart hvor lenge rettssaken skulle bli utsatt. Dommer Kabondo ga ordet til de ulike partene for å komme med innspill etter å ha bestemt at saken skulle utsettes. Forsvareren til French, Marie André Mwila, ville at presset mot sin klient skulle bli tatt i betraktning.

- Dere har selvsagt ansvaret for rettsmøtet. Aktor representerer påtalemyndigheten, og skal håndheve loven. Han vet at det er din beslutning som teller. Vi trenger egentlig bare å bli enige om en dato som saken skal utsettes til. Aktor snakker om min klients situasjon, men vi må se på hvilket press som er blitt lagt på herr Moland. Hans liv fikk som kjent det tragiske utfallet det fikk, sa Mwila.

Utsatt utsettelsen Rettssaken ble først utsatt en uke, til fredag 17. januar. da kom det innspill på at den datoen er en helligdag i Kongo, og at retten ikke kunne settes på en fridag.

Dermed utsatte Kabondo igjen rettssaken til tirsdag 21. januar.

Det kom på slutten også svært kraftige protester fra aktor, som i et flammende innlegg hevdet at Joshua French bare spiller syk.

Spesialutsending Kai Eide, forsvarer Hans Marius Graasvold og Kripos har gått ut i fengselsdirektøren for å konsultere hvordan de skal respondere på dette. De diskuterer nå dette sammen med den britiske diplomaten.

French ble ført ut av rettssalen sammen med Graasvold, idet retten ble hevet.

Ønsket å utsette Frenchs andre forsvarer, Mwila, sa i retten at han ønsket å utsette saken i åtte dager. Den ene grunnen til dette var blant annet at de ønsket å legge frem analyseresultatene fra de medisinske undersøkelsene.

Dette ble ikke støttet av folk i salen, som tydelig stønnet av begrunnelsen.

NY UTSETTELSE: Den utsatte rettssaken mot Joshua French ble i dag utsatt på nytt, etter at French ikke var i form til å svare for seg. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet.
NY UTSETTELSE: Den utsatte rettssaken mot Joshua French ble i dag utsatt på nytt, etter at French ikke var i form til å svare for seg. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media