Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Joshua French kan bli fremskyndet

- Vi vil forsøke å stille French for retten allerede 7. januar.

FORTVILT: Joshua French fortviler i Ndolo-fengselet i Kinshasa. Her er han fotografert på direktørens kontor. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FORTVILT: Joshua French fortviler i Ndolo-fengselet i Kinshasa. Her er han fotografert på direktørens kontor. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA/OSLO (Dagbladet): Rettssaken mot Joshua French kan bli fremskyndet, sier presidenten for den militære domstolen i Kinshasa til Dagbladet.

Kaptein Serge Kabondo, som selv skal være dommer i saken, til Dagbladet at kongolesiske myndigheter vil forsøke å få saken for retten ei uke før tidligere antatt.

- Vi vil forsøke å få saken berammet allerede til 7. januar, sier Kabondo til Dagbladet.

- Grunnen til det er at domstolen har gjennomgått de andre sakene som sto før French-saken, og funnet ut at vi kan bli ferdig med de sakene tidligere enn planlagt. Dermed kan saken mot French begynne den 7. januar, sier Kabondo til Dagbladet.

Han understreker at dette er planen, og at det selvsagt fortsatt kan oppstå uforutsette hendelser som gjør at saken må forskyves.

Den opprinnelige straffesaken mot French og hans nå avdøde kompis Tjostolv Moland ble utsatt en rekke ganger før de to til slutt ble stilt for retten og dømt til døden for drap - og for spionasje på vegne av Norge.

Sensitiv sak Saken mot French vil bli ført i Ndolo-fengselet der nordmannen nå sitter.Kabondo forklarte nylig Dagbladet hvorfor saken mot French sees på som en sensitiv og høyt prioritert sak.

- Denne saken vil bli gjennomført raskt fordi den er så sensitiv. Og det som gjør den sensitiv er at Joshua French er utlending, sa domstolspresidenten på mandag.

French ble nylig tiltalt for drap på sin beste kamerat Tjostolv Moland, til tross for at både kongolesisk og norsk politi først konkluderte med at ingenting kriminelt hadde skjedd da Moland gikk bort i 18 august i år.
 
Nå mener kongolesisk politi at Moland ble dopet ned og kvalt.

Uenighet Kabondo sa på mandag at han ikke kjenner saken i detalj, men at han har merket seg at det er uoverenstemmelser mellom de norske og de kongolesiske toksikologiske rapportene:

- Jeg har ikke rukket å sette meg inn i saken. Men rettsaker blir ofte gjennomført på en dag — med dom den påfølgende dagen. Om saken er komplisert kan dette imidlertid ta lengre tid. Dette kommer an på hvor godt forberedt saken er fra påtalemyndighetens side. Er saken godt forberedt går det fort. Dette er typisk ting som kan føre til at saken tar lengre tid.

French bedyrer på det sterkeste sin uskyld, og har fått støtte av norsk UD helt opp til utenriksminister Børge Brende (H).

UDs spesialutsending Kai Eide reiser tilbake til Kongo over nyttår.

GIR IKKE OPP: Spesialutsending Kai Eide. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
GIR IKKE OPP: Spesialutsending Kai Eide. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer