Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Joshua French kommer trolig opp 14. eller 25. januar

Avholdes inne i fengselet, ifølge dommeren.

OPPGITT: Joshua French fotografert på direktørens kontor i Ndolo-fengselet i Kinshasa. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
OPPGITT: Joshua French fotografert på direktørens kontor i Ndolo-fengselet i Kinshasa. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA/OSLO (Dagbladet): Serge Kabondo, kaptein og president ved den militære domstolen i Kongos hovedstad Kinshasa, opplyser til Dagbladet at både 14 og 21 januar er aktuelle datoer for rettssaken mot Joshua French.

- Vi avholder rettssaker på tirsdager. Både 14. og 21. januar er aktuelle datoer, sier Kabondo til Dagbladet.

Han opplyser at saken mot French vil bli ført i Ndolo-fengselet der nordmannen nå sitter. French ble nylig tiltalt for drap på sin beste kamerat Tjostolv Moland, til tross for at både kongolesisk og norsk politi først konkluderte med at ingenting kriminelt hadde skjedd da Moland gikk bort i 18 august i år.

- Jeg har en kjempestor stabel med over hundre saker som skal gjennomføres, men denne saken er prioritert. Hadde den ikke vært prioritert ville den ikke blitt gjennomført før i 2015, sier Kabondo.

Sensitiv sak Det er sakens forbinnelse til Norge som gjør at den prioriteres.

- Denne saken vil bli gjennomført raskt fordi den er så sensitiv. Og det som gjør den sensitiv er at Joshua French er utlending, sier domstolspresidenten.

Han kjenner ikke saken i detalj, men har merket seg at det er uoverenstemmelser mellom de norske og de kongolesiske toksikologiske rapportene.

- Jeg har ikke rukket å sette meg inn i saken. Men rettsaker blir ofte gjennomført på en dag — med dom den påfølgende dagen. Om saken er komplisert kan dette imidlertid ta lengre tid. Dette kommer an på hvor godt forberedt saken er fra påtalemyndighetens side. Er saken godt forberedt går det fort. Dette er typisk ting som kan føre til at saken tar lengre tid, sier Kabondo.

Ny granskning? Aktor i drapssaken mot French opplyste til Dagbladet på lørdag at aktoratet kan godta at Tjostolv Molands blodprøver blir undersøkt på nytt av en uavhengig instans.

- Dette er opp til dommeren å bestemme, men når det er motstridende opplysninger er det vanlig å bringe inn en uavhengig instans som kan vurdere saken. Det må være en instans som verken er kongolesisk eller norsk, sier oberst Katenda Nkulu til Dagbladet.

Som aktor i den nye drapssaken vil han ikke nødvendigvis selv gå inn for en uavhengig undersøkelse av blodprøvene, men mener det er «naturlig for dommeren å tenke på den måten».

- Jeg regner med at det kan skje. Noen av de viktigste bevisene i saken er medisinske, sier han.

BLIR FØRT BAK MURENE: Rettssaken mot French vil bli ført i Ndolo-fengselet i Kinshasa. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
BLIR FØRT BAK MURENE: Rettssaken mot French vil bli ført i Ndolo-fengselet i Kinshasa. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer