STORE POLITISTYRKER: Politiet hadde satt inn store styrker utenfor rettssalen i Kairo der den avgåtte presidenten Mohamed Mursi står tiltalt for å ha oppmuntret til drap på demonstranter. Foto: Amr Abdallah Dalsh/Reuters/ NTB Scanpix
STORE POLITISTYRKER: Politiet hadde satt inn store styrker utenfor rettssalen i Kairo der den avgåtte presidenten Mohamed Mursi står tiltalt for å ha oppmuntret til drap på demonstranter. Foto: Amr Abdallah Dalsh/Reuters/ NTB ScanpixVis mer

Rettssaken mot Mursi avbrutt og utsatt til neste år

Store politistyrker satt inn for å kontrollere demonstranter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag startet rettsaken mot Egypts avgåtte president Mohamed Mursi. Store politi- og sikkerhetsstyrker er mobilisert for å slå ned all uro.

Ifølge egyptisk statlig TV ble saken avbrutt allerede den første timen da de tiltalte begynte å rope slagord mot retten. Også Mursi protesterte og kalte saken mot ham ulovlig.

- Jeg er den legitime presidenten, og jeg forlanger en slutt på denne farsen, sa Mursi før dommeren slo i bordet med klubb.

Saken er nå utsatt til 8. januar. 

Nektet å bruke fangedrakt Dette er første gang Mursi viser seg offentlig siden han ble satt i hærens varetekt 3. juli. Retten ble satt av dommer Ahmed Sabry Youssef, som har forbudt fotografering og lydopptak fra rettssaken.

Åpningen ble noe forsinket fordi Mursi ikke kom kledd i den vanlige fangedrakten. Dommeren forlangte at han måtte det.

Mursi kom til rettsbygningen, en politiskole øst i Kairo, tidlig mandag morgen med helikopter. Så sent som søndag forandret myndighetene stedet for rettssaken, trolig i et forsøk på å hindre store demonstrasjoner i nærheten.

Det muslimske brorskap Mursi møter i retten sammen med 14 andre ledere av Det muslimske brorskap, tiltalt for å ha oppmuntret til drap på demonstranter som hadde samlet seg utenfor presidentpalasset i desember i fjor. De andre 14 ble kjørt til rettslokalet i ly av portforbudet natt til mandag.

Stemningen er spent foran rettssaken. 20.000 politifolk er på gatene i Kairo for å opprettholde ro og orden. Store styrker fra opprørspolitiet omringet rettsbygningen. Pansrede kjøretøyer, også militære, er utplassert i området.

Kuppmakerne og overgangsregjeringen de har innsatt, har siden tvangsoppløst Brorskapet og forbudt all aktivitet fra organisasjonen.
En ny allianse er dannet der tidligere medlemmer av Brorskapet er sentrale. Denne alliansen har varslet en fredelig demonstrasjon utenfor Tora-fengselet i Kairo mandag, i forbindelse med rettssaken mot Mursi.

Representerer seg selv Mursi har siden i sommer blitt holdt på et hemmelig sted av de militære. Han kommer trolig til å representere seg selv i retten og vil forsøke å vende anklagene mot det sittende regimet.

Avisen el-Watan har offentliggjort utdrag av kommentarer Mursi har kommet med i avhør og publisert en video der Mursi sier han fortsatt er Egypts president. Kledd i en blå joggedress sier Mursi på videoen:

— Jeg vil forsvare meg selv for retten. Jeg var ikke innblandet i drap på demonstranter. Jeg skal fortelle dommerne det.

Politifolk drept Søndag kveld ble to egyptiske politifolk skutt og av væpnede menn nær Ismailia. En tredje politimann ble skadd i angrepet da det ble åpnet ild fra en bil mot en veisperring bemannet av politifolk.

Siden Mursi ble styrtet av de militære i juli i år, et år etter at han ble valgt til president, har militante islamister nærmest daglig gjennomført angrep mot politifolk og soldater.

Islamistene, enkelte av dem med bånd til al-Qaida, har rettferdiggjort angrepene ved å vise til at landets sikkerhetsstyrker har drept over 1.000 Mursi-tilhengere siden kuppet.

(NTB)

TILHENGERE: Folk som støtter Mohamed Mursi protesterte utenfor rettssalen i Kairo i dag. Foto: Khaled Elfiqi/EPA/NTB Scanpix
TILHENGERE: Folk som støtter Mohamed Mursi protesterte utenfor rettssalen i Kairo i dag. Foto: Khaled Elfiqi/EPA/NTB Scanpix Vis mer