Valdres-saken

Rettssaken stoppet: - En vanskelig situasjon for retten

Hovedforhandlingen er utsatt til torsdag.

BLE STOPPET: Klokka 10.07 ble den tiltalte kvinnen fraktet bort i ambulanse, og rettssaken ble stoppet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BLE STOPPET: Klokka 10.07 ble den tiltalte kvinnen fraktet bort i ambulanse, og rettssaken ble stoppet. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Nærmere klokka 14 kom partene og dommerne ut fra møtet de hadde om hovedforhandlingens skjebne. Rettens formann Pål Prestesæter meddelte følgende:

- Tiltalte er nå skrevet ut fra sykehus og har time på Diabetikersenteret i morgen. Vi starter opp igjen med forhandlingene torsdag klokka 09.

Det var opprinnelig lagt opp til rettsfri torsdag, etter den tiltalte kvinnens to dager med forklaring. Isteden blir morgendagen rettsfri.

Forsvarer Aasmund Olav Sandland sier Diabetikersenterets rapport sannsynligvis vil foreligge i morgen kveld.

- Vi får se hva utredningen går ut på. Så får vi ta en vurdering når rapporten foreligger, sier han til Dagbladet.

GJØVIK/OSLO (Dagbladet): Rettssaken mot den 46-årige kvinnen som er tiltalt for å mishandlet sin datter Angelica (13) slik at hun døde, ble avbrutt etter en drøy halvtime på hovedforhandlingens andre dag.

Årsaken er at kvinnen fikk kritisk føling og måtte fraktes til sykehus, som forrige gang rettssaken ble forsøkt gjennomført.

Må bestemme seg

Da hun ble hentet av ambulansen noen minutter over 10, hadde kvinnen et svært lavt blodsukkernivå - 1,3 mmol/l.

- Hun hviler seg. Vi blir nok her en stund, opplyser hennes ektemann til Dagbladet fra sykehuset i 12.15-tida.

Valdres tingrett (for anledningen flyttet til Gjøvik) må nå bestemme seg for om rettssaken kan fortsette eller ikke.

Retten kom sammen til møte klokka 12 for å drøfte framgangsplanen. Men klokka 12.20 kom aktor Arne Ingvald Dymbe ut og meddelte følgende:

- Vi venter fortsatt på en avklaring. Retten kommer sammen igjen klokka 13.

Rettens ansvar

Lagdommer Rune Bård Hansen i Agder lagmannsrett, som sitter i dommernes mediegruppe, sier det er en vanskelig situasjon for retten når en tiltalt ikke klarer være til stede under rettsforhandlingen, som følge av eksempelvis sykdom.

- Utgangspunktet er at retten selv har et ansvar for å få saken tilstrekkelig opplyst. Dersom retten kommer fram til at de ikke får til det uten tiltaltes forklaring, må de overveie om de nok en gang må stoppe saken, sier Hansen til Dagbladet.

Det er nemlig ikke alltid et vilkår at tiltalte må være til stede, forteller han - man kan i enkelte tilfeller eksempelvis bruke avhør av tiltalte i stedet.

- Men dette er noe partene og retten må avgjøre, sier Hansen.

Morens avhør

Den tiltalte 46-åringen har vært igjennom ett rettslig avhør under fengslingen på nyåret 2016, samt to politiavhør samme år - og hun har altså bare forklart seg kort under forhandlingen i fjor og nå.

Men hun har ikke snakket om det politi og påtalemakt egentlig er interessert i - oppholdet på hytta i Valdres, der hun og datteren bodde i tre måneder fram til 13-åringen ble funnet død nyttårsaften 2015.

Tingrettsdommer Kjetil Gjøen i Sunnmøre tingrett, som også sitter i dommernes mediegruppe, presiserer at selv om det å lese opp politiavhør kan være et alternativ, er hovedregelen at tiltalte også da skal være til stede i salen, for å kunne kommentere sitt eget avhør.

- I utgangspunktet er hovedregelen alltid at dersom tiltalte er for syk, skal saken utsettes, sier Gjøen.

Ulemper

Han påpeker at en tiltalt i en straffesak kan velge å ikke forklare seg for dommerne når saken behandles i retten.

- For retten er det imidlertid alltid ønskelig at tiltalte bidrar med det han eller hun kan, og retten oppfordrer alltid den tiltalte til å komme med sin versjon - alt med sikte på å ende opp med riktig avgjørelse, sier Gjøen.

VENTER PÅ AVKLARING: F.v. aktor Arne Ingvald Dymbe, og forsvarerne Aasmund Olav Sandland og Ann Turid Bugge. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VENTER PÅ AVKLARING: F.v. aktor Arne Ingvald Dymbe, og forsvarerne Aasmund Olav Sandland og Ann Turid Bugge. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Det å utsette eller stoppe en rettssak er det flere ulemper knyttet til, ifølge ham.

- For det første er det kostbart. I tillegg er det en påkjenning for mange vitner som skal forklare seg at saken utsettes, og de ikke får lagt den bak seg eller blitt ferdig med den, sier han.

- Tynt grunnlag

Aktor Arne Ingvald Dymbe har tidligere uttrykt irritasjon over sakens stadige utsettelser, og slo i går fast at den tiltalte 46-åringen måtte vitne i rettssalen, framfor TV-rommet hun har til disposisjon. Om at saken nå er i uvisse på samme måte som i fjor, sier han til Dagbladet:

- Det er selvfølgelig uheldig, men det får nå være. Det er viktig at hun nå får hjelp, og så får vi se om vi kan fortsette.

Forsvarer Aasmund Olav Sandland har uttalt at han vanskelig kan se for seg at saken blir fullført uten klientens deltakelse. Han peker på at retts- og politiforklaringene er et tynt grunnlag å gjennomføre den omfattende saken på.

FRAKTET BORT: Klokka 10.07 ble den tiltalte kvinnen fraktet bort i ambulanse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet, video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer