PARTENE: Arne Dymbe (t.v.) og Aasmund Sandland (i midten) er henvholdsvis aktor og forsvarer under den omfattende rettssaken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PARTENE: Arne Dymbe (t.v.) og Aasmund Sandland (i midten) er henvholdsvis aktor og forsvarer under den omfattende rettssaken. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Rettssaken utsatt til neste tirsdag

Den tiltalte 45-åringen ble livstruende syk, sier forsvareren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GJØVIK (Dagbladet): Rettssaken mot den 45-årige kvinnen som er tiltalt for omsorgssvikt etter at hennes 13-årige datter Angelica døde av avmagring, er utsatt til neste tirsdag. Det opplyser partene nå i ettermiddag.

Kollapset

Rettssaken har vart i to dager, og har vært preget av stadige avbrytelser, da den tiltalte kvinnen gjentatte ganger har blitt innvilget pauser. Det toppet seg i formiddag, da hun kollapset og ble fraktet til sykehus.

- Saken er i første omgang utsatt til tirsdag 2. mai, basert på resultatet av den akutte innleggelsen. I mellomtida vil det bli gjort en vurdering av om helsetilstanden tilsier at saken kan fortsette, opplyser kvinnens forsvarer Aasmund Sandland.

- Det var en akutt livstruende situasjon som førte til innleggelsen, sier han til Dagbladet.

- Lavt blodsukker

Kvinnens mann har tidligere i dag overfor Dagbladet oppgitt lavt blodsukker som årsak til sykehusinnleggelsen, men forsvarer Sandland vil ikke gå i detalj om hennes medisinske tilstand.

45-åringen fikk kort tid før rettssakens oppstart legeerklæring på at hun har diabetes 1 og derfor bare kan være til stede under sin egen forklaring. Aktoratet har bestridt dette og også sett seg lei på de stadige utsettelsene. Derfor har de bedt den rettsmedisinske kommisjon om en ny vurdering av legeerklæringen.

Aktor Arne Dymbe opplyser til Dagbladet at svaret fra den rettsmedisinske kommisjon er kommet, men at dette nå er irrelevant i lys av den siste utviklingen.

Hadde aktoratet fått medhold i sin begjæring om ny legevurdering av 45-åringen, kunne hun blitt tvunget til å følge hele hovedforhandlingen.

Usammenhengende

Kvinnen ba om pause svært tidlig under dagens rettsmøte, og forklarte seg svært sakte, usammenhengende og fragmentert - hun svarte heller ikke på dommer Pål Prestesæters spørsmål om hva som skjedde i månedene før Angelica døde. Til slutt kollapset hun og ble fraktet ut på båre, og ligger nå altså på sykehus.

45-åringen er tiltalt for grov omsorgssvikt med døden til følge. Datteren ble funnet på familiehytta i Valdres 31. desember 2015, et par månder etter at hun og moren hadde flyttet dit fra Bærum. Hun veide bare 21,7 kilo.

Den tiltalte kvinnen nekter straffskyld. Hun samarbeider heller ikke med politiet og har, bortsett fra en kort forklaring ved pågripelsen, ikke latt seg avhøre.

Aktoratet mener moren unndro datteren fra nødvendig helsehjelp, bl.a. ved å oppgi feil adresse ved flytting. Selv mener hun at den anoreksisyke datteren i årevis gjennomgående ble sviktet av skole og helsevesen.